Het boek en Dreamweaver CS5 (en hoger)

Het Zelfstudiehandboek Websites Ontwikkelen met HTML, CSS en Dreamweaver is niet specifiek gericht op een bepaalde versie van Dreamweaver, het richt zich vooral op een goede basis van HTML, CSS en de webrichtlijnen.

Dreamweaver is eigenlijk pas met CS4 op gebied van HTML en CSS vernieuwd; in de versies daarvoor zijn de gewenste veranderingen keer op keer uitgebleven. Ook CS5 brengt weinig spectaculairs op gebied van HTML en CSS. De veranderingen waar we naar uitkijken betreffen vooral CSS3 en HTML5. In CS5 zul je die standaard in de box nog niet aantreffen, daar heb je de update voor nodig. Meer daarover in de aanpassingen voor hoofdstuk 4.

Versies van Dreamweaver

Voor de focus van dit boek verandert er niet zo veel in Dreamweaver CS5. De prints in het boek zijn gemaakt in CS4 en de interface verschilt op een enkele uitzondering na niet of nauwelijks van die van CS5.

De verschillen met CS3 en vorige versies worden in het boek uitgebreid aangegeven. Mocht je met CS3 of ouder werken, dan is het wel verstandig om even goed aandacht te besteden aan die verschillen als deze worden beschreven.

Hieronder volgt een opsomming van de onderdelen uit het boek die vanaf CS5 zijn aangepast. Als ik dingen vergeten ben, aarzel dan niet om mij hierop te wijzen, zodat ik het overzicht kan aanvullen.

Venster Styles vervangen in Dreamweaver CC

Met Dreamweaver CC is het paneel Styles (eindelijk!) vervangen voor twee geheel nieuwe vensters waar ook CSS3 een plaats heeft gekregen. In een vervolg op het boek ga ik hier verder op in. Overigens zijn beide vensters goed te begrijpen als je al een beetje bekend bent met Dreamweaver.

Meer op tv.adobe.com over de nieuwe panelen CSS-overgangen (CSS Transitions) en CSS ontwerpen (CSS Designer)

Aanpassingen voor CS5 (en hoger)