Valencia

27 april - Barcelona - 0km

Het is een erg koude nacht maar gelukkig hebben we een prima verwarming. Een nacht met maar 5gr hadden we hier niet meer verwacht.

In de voormiddag regent het nog hard maar voor deze namiddag wordt een lichte weersverbetering voorspeld. We blijven dus knusjes thuis, Barcelona loopt niet weg.

IMG 0310

Kort na de middag nemen we opnieuw de trein richting Plaça de Catalunya. Nu gaan we de stad te voet verkennen, geen propvolle toeristenbus meer voor ons maar wel de eigen benenwagen. 

We volgen de overbekende “Ramblas” en duiken een overdekte markt in. Hier is het wringen en wroeten om door de mensenmassa vooruit te komen. Het is een paradijs voor liefhebbers van eten en drinken. Veel winkeltjes met lokale en andere specialiteiten, er wordt veel gekeken en geklikt maar weinig gekocht. 

De massa is zo groot dat je in de rug van je voorganger prikt terwijl je diegene die achter je loopt voelt drukken. Prettig is anders.

IMG 0313

In de haven lagen gisteren drie cruiseschepen en die kunnen 4000 man per schip uitspuwen. 

De Barcelonezen hebben hoe langer hoe grotere hekel aan al die toeristen en wij hoe langer hoe grotere hekel aan Barcelona.

Aan de overzijde van de Ramblas gaan we de oude stad in. Langs de kathedraal en talloze pleinen en steegjes komen we terug aan de Plaça de Catalunya. 

Neem de gebouwen van Gaudi uit Barcelona weg en er is in het centrum niets te zien dat je niet in alle andere oude steden kunt vinden. 

Er is nog steeds heel veel volk op de been, er is ook nog heel veel regen en het is koud, erg koud (9gr). Ons idee van Barcelona wordt negatief gekleurd door het slechte weer, maar de grootste afknapper is toch de massa toeristen die elke bezienswaardigheid als ratten overspoelt. Wij horen trouwens ook bij die ratten!

Barcelona = te mijden

Om 16u gaan we terug naar huis om op te warmen. Voor morgen en de volgende weken zien de weersvoorspellingen er veelbelovend uit. We hadden de pech om Barcelona op de twee slechtste dagen van het voorjaar te bezoeken.

28 april - 15u40 - Valencia - 363km

Wanneer we opstaan is de lucht blauw en schijnt de zon. In de verte ligt Barcelona nu vriendelijk te blinken, maar we houden het toch voor bekeken. Geen gewriemel meer vandaag maar terug op weg.

Na enkele honderden meters zien we al de aanwijzigen richting Valencia. Er is veel verkeer op de ring en de autostrades rond Barcelona maar eens richting zuiden volgen de meesten de “nationale” wegen want op de autostrade moet er betaald worden. 

Het wordt een zonnige rit naar Valencia. We komen door een streek met heel veel fruitbomen, mooi maar een slagveld voor de insecten die in grote getale met een luide knal tegen onze voorruit ploffen. Dit zijn ook slachtoffers van het massatoerisme.

IMG 6183

Campingpark Valencia in Betera ligt op 12km van het centrum van Valencia, maar ook op 200m van de metro. Het is eerder een staanplaats dan een camping maar dan wel eentje waar alles aanwezig is. Er is een kleine winkel, ’s morgens vers brood, restaurant, zeer goede wifi, er zijn douches …. . Bij de receptie kan je een tijdelijk abonnement voor de metro kopen, de overblijvende ritten krijg je achteraf gewoon terugbetaald. 

Wanneer we aankomen is de plaats reeds flink bezet en enkele uren later staat het er propvol. ’s Avonds hebben we paella gegeten in het restaurant (bar). Die was lekker maar we hebben in Les Saintes-Maries-de-la-Mer al betere gegeten. 

De wifi bezorgt ons na een week terug de VRT op radio en tv. Lawaaierige fransen verstoren de avondrust en een idioot laat zijn motor een half uur draaien om de batterijen op te laden. Daarna wordt het rustig.

29 april - Valencia - 0km

Het is zwaar bewolkt en fris vanmorgen wanneer we op verkenning gaan naar de metro. De halte ziet er uit als een stort, bevolkt met marginalen en liggend in een zee van plastiek en bierflesjes. Er is maar om het uur een metro, te weinig om vlug even naar de stad te gaan. De omgeving van de camping ziet er niet aantrekkelijk uit met verlaten gebouwen en slechte wegen in een dor landschap.

Na de middag nemen we de metro naar Valencia, in amper 26min staan we in het centrum. We komen voorbij de universiteit waar veel erasmusstudenten studeren in het zuiden verkiezen boven studeren in een regenachtig land. 

IMG 6144

Het centrum van Valencia is mooi, er is niet te veel volk en alles is op loopafstand. We zwerven langs pleinen en steegjes en voelen ons voor het eerst op vakantie. Hier is er zoals bijna overal in het zuiden ook een grote overdekte markt. Met minder toeristen rondom ons kunnen we volop genieten van de uitgestalde geneugten van de Valenciaanse keuken. De stad Valencia, zonder regen en met 8gr meer dan Barcelona, bevalt ons meer en meer.

IMG 6156 IMG 6162

30 april - Valencia - 0km

IMG 6224

Om 6u30 begint een groep Fransen lawaai te maken en ze starten hun motor en laten die 30min opwarmen. Het zijn blijkbaar hondenliefhebbers die naar een dressuurwedstrijd in Valencia gaan. 

Het is altijd iets met honden, ofwel blaffen ze je doof ofwel kakken ze de straten vol. Hier zijn het de hondenbazen die het lawaai maken. Gelukkig zijn honden verboden op het openbaar vervoer in Spanje.

Kort na 7u daalt de rust terug neer over ons tijdelijk dorp.

Deze voormiddag maken we opnieuw een wandeling in de buurt, maar evenals gisteren valt de omgeving erg tegen. Het is een kruising tussen een vuilnisbelt en een woestijn waarin honden hun sporen achtergelaten hebben.

Na de middag gaan we terug naar Valencia, maar nu naar de zeezijde. Vanaf de kust is langs de uitgedroogde rivierbedding van de Turia de stad van kunst en wetenschap opgericht naar een ontwerp van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava . Een wandeling langs en door de gebouwen is een absoluut hoogtepunt van een bezoek aan Valencia. 

Hier komen we ooit nog terug om ook de binnenzijde van de gebouwen, de musea, te bezoeken, maar vandaag genieten we van een wandeling langs de Turia naar het oude centrum.

IMG 0352 IMG 6213IMG 0347 IMG 6205

Het is 29gr warm wanneer we terug in het centrum komen. We zitten maar juist op een terrasje wanneer een Spaanse motorrijder met een luide knal omver gekegeld wordt door een links afdraaiende auto. Er is gelukkig alleen maar een klein beetje blikschade.

Langs grote lanen slenteren we via het station “Estaciò del Nord” en de arena terug naar de metro. Het zijn beide prachtige gebouwen en ook de appartementen aan de overzijde van de laan vallen op door hun elegante architectuur.  

IMG 0357 IMG 0359

We zijn zeer tevreden van deze namiddag, Valencia is ons erg bevallen.

Granada

Sitemap © LV 2018