Sevilla

5 mei - 14u00 - Ubeda - 151km

We verlaten Granada en rijden richting het Spaanse binnenland langs een mooie glooiende autostrade. Op verschillende plaatsen zien we rook omhoog krinkelen die ruikt naar olijfolie. Het is blijkbaar de periode van het jaar dat de olijfoliefabrieken op volle toeren draaien. Baeza, onze eerste bestemming vandaag, ligt in het hart van het gebied der olijfbomen.

IMG 6301

In Baeza zijn twee staanplaatsen voor motorhomes en wij nemen voor ons bezoek diegene die het dichts bij het centrum ligt. 

Langs autovrije straten wandelen we naar de kathedraal. Het is een vreemd bouwwerk, gebouwd op een vroegere mezquita, een grote moskee. De buitenzijde is niet erg mooi maar de binnenkant evenals de toren zijn een bezoek waard. 

Het stadje heeft aangename wandelstraatjes met imposante gotische huizen, mooie pleinen, toegangspoorten en torens. 

We rijden verder naar Ubeda want daar is een mooie gratis staanplaats, veilig recht tegenover het politiecommissariaat! Er  zijn er nog die dat weten, vooral Fransen, want ’s avonds staat de plaats afgeladen vol.

Ubeda ligt op 757m hoogte midden in een heuvelig landschap van olijfboomplantages. Van op de wallen heb je een mooi uitzicht over die plantages. Het stadje en dan vooral de Calle Valencia is ook gekend voor zijn keramiek. De historische gebouwen, kerken en paleizen kan je enkel langs de buitenzijde bewonderen. De meeste zijn niet toegankelijk voor het publiek.

IMG 0414 IMG 6325

6 mei - 11u15 - Cordoba - 148km

Er is geen bakker op loopafstand van de staanplaats, we moeten ons dus behelpen met een noodpakket beschuiten. Ubeda heeft echter twee supermarkten en in eentje daarvan, een Carrefour, doen we eerst boodschappen alvorens naar Cordoba te rijden. 

IMG 6334

Onze slaapplaats voor vanavond is een grote parking op 200m van een ingangspoort van Cordoba. Het is een gemengde parking waar zowel motorhomes als gewone auto’s  op staan. Het is een officiële staanplaats met beperkte voorzieningen, erg schuine plaatsen maar wel ideaal gelegen.

In de namiddag bezoeken we de stad. Je kunt over de koppen lopen, in de straatjes is het drummen om vooruit te komen. 

Alhoewel het ongelofelijk druk is blijft het zeer aangenaam in de smalle kronkelende straatjes met bebloemde patio’s. We moeten even plaats maken voor een processie die zich door de smalle stegen slingert.

Recht tegenover de Mezquita is er een grote voetgangersbrug over de rio Guadalquivir.  We hebben een mooie wandeling gemaakt langs de rivier en over de brug naar een lokaal marktje.

De Mezquita is de enige grote moskee van Spanje en het belangrijkste islamitisch monument in het westen. De toeristen staan rijen dik te wachten om ticketten te kopen. Wij gaan morgenvroeg, om 8u30, dan zal het hopelijk wat rustiger zijn. 

IMG 0428


IMG 0433

Wanneer we terug aan de motorhome komen horen we over de muur de soundcheck van een popgroep. Blijkbaar staan we hier op 100m van een groot openluchtpodium waar vandaag een optreden is. Achteraf valt het allemaal reuze mee. Het is de Spaanse versie van K3 die hier optreedt. Kleine kinderen met ouders zijn geen rumoerige concertgangers alhoewel ze tot 2 uur ’s nachts blijven tateren.

7 mei - 12u15 - Sevilla - 147km

De smalle witte straatjes zijn nog verlaten en we hebben de stad voor ons alleen. Wanneer we om 8u20 aan de Mezquita toekomen staat er maar 15 man te wachten tot de poort open gaat. Heel wat minder dan de massa van gisteren.

We zijn bij de eersten die de kerk binnen gaan en hebben een ongehinderd zicht op de zuilen, de kapellen en de 101 bezienswaardigheden. Elk hoekje geeft een nieuw gezichtspunt, plafonds zijn prachtig versierd, de kerk in het midden voelt vreemd aan te midden van de zuilengalerij van de moskee.

IMG 6341 IMG 6415IMG 6407 IMG 6408

Na het bezoek aan de Mezquita is het even zoeken naar een bakker en rond 11u gaan we op weg naar Sevilla.

IMG 0446

De olijfbomen hebben onderweg plaats gemaakt voor gewone landbouwgewassen. Plots zien we een hevig licht op een toren rechts van de weg. Het is een zonnetoren die hier in de regio Sevilla voor elektriciteitsproductie gebruikt wordt. Het hevig licht komt van talloze spiegels die het zonlicht naar de top van de toren projecteren.

We zullen twee dagen verblijven op camping Villsom in Dos Hermanas, een voorstad van Sevilla. Het is na de middag veel te heet om Sevilla te bezoeken, we nemen de goede Spaanse gewoonte van een siësta dan maar over.

7 mei - 12u15 - Sevilla - 147km

Na even zoeken vinden we in Dos Hermanas de bus richting centrum en 35 min later staan we aan de rand van een park in het centrum van Sevilla. Hier zie ik een tram op batterijen! Om het uitzicht langs de mooie lanen niet te schaden is de bovenleiding weggenomen, eens buiten het centrum gaat de pantograaf terug omhoog.

Sevilla is prachtig: prachtige gebouwen, een erg grote en mooie kathedraal met de Giralda en het Real Alcazar. 

We beginnen ons bezoek met het Real Alcazar, het koninklijk paleis, want hier is de rij toeristen nog niet te lang. Het Alcazar is een complex van paleizen en patio’s en nog steeds de verblijfplaats van de Spaanse koningen waneer ze in Sevilla zijn. Het is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en een meesterwerk van de mudéjararchitectuur.  

De Kathedraal en Giralda moet je samen bezoeken, want de ingang van de Giralda ligt in de kathedraal. De kathedraal is de derde grootste kerk ter wereld en zoals vele kerken in het zuiden op de plaats van een moskee gebouwd. Van op de Giralda heb je een prachtig zicht over de stad. Om naar boven en beneden te gaan zijn er geen trappen maar is er een helling aangelegd. Als een rij mieren kruipen de toeristen naar boven en beneden, ieder blijft mooi aan zijn kant. 

IMG 6450 IMG 0453IMG 6439 IMG 6451

Het is nu 32gr in de schaduw, te heet om nog veel rond te lopen en we gaan terug naar de camping. De bus neemt een andere weg en ik kan nog juist op tijd aan de chauffeur de halte voor de camping vragen want anders zijn we er voorbij, op weg naar onbekende Spaanse oorden.

 IMG 6535

IMG 6424 IMG 6548

De rest van de dag is opnieuw een rustig soezen in de schaduw en het programma van de volgende dagen bekijken. Morgen verlaten we Spanje, we gaan naar de Algarve in ons geliefde Portugal.

Serpa

Sitemap © LV 2018