Douro

Previous

7 mei : Braga - Mondim de Basto

De parking onder Bom Jesus herbergt een verzameling rare individuen. Aan de "kiosk" blijven hangoudjes de ganse avond praten. Wanneer de kiosk gesloten wordt en de mannen verdwenen zijn, komen families met kinderen hun aankoop in een schots restaurant (Mac ...) feestelijk verorberen.

SL550402

Na de families - nu is het al flink donker - komen de mannekes met een klakske en die gaan met hun muziek door tot middernacht. Na de klakskes beginnen de loslopende wilde honden aan hun zoektocht naar iets eetbaars, hetgeen ze onder luid geblaf aan elkaar vertellen.

Na de honden wordt het rustig tot de vroege morgen de eerste joggers hun stille rondjes rond de parking laat lopen.

Het heeft geregend en de dag ziet er bewolkt en nat uit. In Braga vinden we een supermercado waar we de voorraad kunnen aanvullen en in de regen rijden we naar Guimarães. De motorhome staat tegen het voetbalstadion geparkeerd en enkele sjofele Portugezen "bewaken" tegen een kleine vergoeding die parking.

SL550403

In de oude wijk van de stad, in een wirwar van straatjes, is het aangenaam rondslenteren. Schoenenpoetsers hebben door de regen weinig werk, alhoewel de werken voor vele vuile schoenen gezorgd hebben. Brede lanen omzomen het historisch centrum, het is er heel druk met winkelende Portugezen.

We hebben ergens gelezen dat een Hollands koppel een nieuwe camping zou uitbaten in Arco de Baulhe. Langs een doorregende N206 gaan we op zoek. De camping is aan het einde van een smalle steile straat met kinderkopjes gelegen en is nog helemaal niet afgewerkt. Het staat ons niet aan en we rijden verder op zoek naar een betere staanplaats. Het blijft ondertussen regenen en dat maakt de Portugese bergen troosteloos.

De TomTom weet een Parque de Campismo in Mondim de Basto en dat wordt het voor vanavond. We staan hier gans alleen op een piepkleine camping, mooi gelegen op een berghelling. De zon is ondertussen doorgebroken en we profiteren van de warmte om een tochtje in de omgeving te maken.

8 mei : Mondim de Basto - Amarante

SL550405

Van Modim de Basto gaat het richting Villa Real en de casa Mateus, maar eerst gaan we de indrukwekkendste bergetappe van Portugal rijden. 

We vertrekken via de N304 door het Parque Natural de Alvão. Ondanks de laaghangende wolken is het een spectaculaire rit langs een steile, kronkelende weg, nauwelijks beveiligd door kleine stenen paaltjes. De diepte rechts is onpeilbaar maar als chauffeur heb je weinig aan de mooie vergezichten, de weg is te smal en te kronkelend om veel opzij te kijken.

Casa Mateus is een tegenvaller. Het bezoek aan de tuin is relatief duur en is het geld niet waard. Het is vergane glorie die hoogdringend moet opgeknapt worden.  

We trekken snel verder over Sabrosa richting Pinhão aan de Douro. De weg biedt fantastische uitzichtpunten op de wijnbouw op terrassen in de vallei. Het traject is niet voor niets Unesco werelderfgoed.

SL550413

Pinhão is een belangrijk wijndorp aan de samenvloeiing van de Rio Pinhão en de Douro. Vanaf hier werd vroeger de wijn verscheept richting Porto. Hier is de vallei van de Douro op haar mooist. Het doet ons aan de Duitse Moezel denken, rondvaartboten en links en rechts van het water een weg.

We zijn redelijk snel langs de Douro gereden en zullen het detailbezoek voor een volgende reis houden. De rit is nu al heel mooi, zowel langs het water als vanaf de Douro richting Amarante.

Ons doel voor vanavond is Amarante, waar ik enkele staanplaatsen voor motothomes weet. Staanplaatsen zijn echter een ontgoocheling in Portugal, er zijn er heel weinig en die er zijn staan dan vol gewone auto's zodat er voor ons geen plaats over blijft. Het is vandaag dan nog markt (?) of feest (?) in Amarante en de stad is boordevol volk. Het wordt dus opnieuw een Parque de Campismo maar het begint ons minder en minder tegen te steken. We verkiezen een staanplaats maar de gewone Portugese campings zijn klein, goed onderhouden en niet duur. In feite perfect voor ons.

9 mei: Amarante - Porto

Vandaag gaan we één van de twee voornaamste Portugese steden, Porto, bezoeken. De rit over de autostrade richting Porto is weinig interessant. In Porto vinden we een parkeerplek aan de Rua Nova langs de Douro. Ideaal gelegen want maar 500m van het centrum en perfect te voet te doen. 

Het weer is goed, warm, de zon schijnt, er zijn niet te veel toeristen, alles om er een prachtige dag van te maken. Porto is een absolute aanrader: mooie straatjes, pleintjes, de promenade langs de Douro, de restaurantjes .... te veel om hier op te noemen. De Igreja São Francisco is het hoogtepunt van overdreven Portugese barok. Van boven op de Ponte D. Luis heb je een mooi uitzicht op Porto, de rivier en de zee in de verte.

SL550426

 Porto is een aanrader waar je gerust enkele dagen kunt verblijven en genieten van de zuiderse sfeer in de stad.

Volgende

Sitemap © LV 2000 - ….