Coïmbra

10 mei - Praia da Madalena

SL550424

We vinden in Porto een restaurant in een toeristenloze zijstraat waar de arbeiders van de omliggende bouwwerven komen eten. 

Twee Portugezen zijn druk doende om iedereen snel te bedienen. Sommige schotels worden van over de straat aangeleverd, waar die vandaan komen hebben we niet gezien. 

Het eten is zeer eenvoudig, de bacalhau lekker  maar de gegrilde sardines zijn erg zout. Voor 15,20 euro voor twee personen mag je echter niet te kritisch zijn.

Na de middag rijden we richting Praia da Madalena in Canidelo, een voorstad van Porto, waar we een dag zullen stoppen op een camping. 


SL550434

Mevrouw TomTom stuurt ons opnieuw door een onooglijk smal straatje waar we langs beide kanten maar een 20cm over hebben. Ze kan spijtig genoeg niet bijgestuurd worden en beseft niet dat onze auto wel iets groter is dan de doorsnee. 

Na enig zoeken vinden we Camping Salgueiros in Canidelo. Het is een kleine camping met vooral gesloten stacaravans en een tiental motorhomes. Ze is ideaal gelegen op 100m van de zee, van de kilometerslange wandel- en fietspromenade en van enkele restaurants. De promenade - in 2010 aangelegd met Europees geld - begint in Porto en volgt een tiental km de kust. 

Je kan langs de promenade met de fiets naar Porto op een apart breed fietspad, maar aan de camping stopt ook de bus naar Porto. De camping is een ideale plek voor wandelen, fietsen of een bezoek aan Porto. We hadden er een heerlijke rustdag met kilometers wandelplezier en 's avonds een tof restaurant aan de promenade.

11 mei - Aveiro

SL550443

Onderweg naar Aveiro hebben we via de Live services van TomTom een Intermarché gezocht. Dat werkte prima maar bracht ons wel even uit koers. 

De autostrade is hier volgens een nieuw elektronisch systeem betalend gemaakt maar wij hebben die elektronica niet aan boord en rijden dus zonder betalen verder. Het is zelfs voor de Portugezen niet helemaal duidelijk hoe je hier kan betalen.

Aveiro noemt zich het Venetië van Portugal maar dat is schromelijk overdreven. Het is een mooi stadje maar twee kanalen rechtvaardigen nog niet de verwijzing naar Venetië. 

We vinden een staanplaats tussen het kanaal en de drukke A25. De drukke weg valt rond middernacht stil maar aan de overzijde van het kanaal ontpopt een loods zich als een dancing met boemboem-muziek (mm) tot laat in de nacht. Het was een goede staanplaats voor een bezoek maar niet om er te overnachten.


SL550450

12 mei - Coïmbra

Onze eerste stop richting Coïmbra is het volgens de Michelingids beroemde Mata Nacional ofwel het nationale bos van Portugal. 

Buiten een prachtig paleis in het midden van het bos - nu een hotel - is het een wirwar van boswegen zonder enige aanduiding. Het uitzichtpunt ligt er verlaten bij en waar Michelin al die tamtam om maakt is ons een raadsel. 

Het bos blijkt achteraf helemaal niet zo beroemd te zijn bij de Portugezen en wordt alleszins weinig of niet bezocht.

SL550451

Coïmbra daarentegen is prachtig, de reis meer dan waard. De Sé velha - oude kathedraal - en de bibliotheek van de oude universiteit waren bij het mooiste van onze reis door Portugal.

Het oude centrum van Coïmbra ligt op een heuvel en het is aangenaam kuieren door de steile schilderachtige straatjes.

's Avonds zoeken we de camping van Coïmbra op. Er is een staanplaats voor motorhomes maar die is erg dicht gelegen bij een stadion waar voor die avond een popfestival gepland staat. 

Het is een warme avond en we zitten samen met andere Vlamingen tot 23u buiten bij een wijntje en een babbel. Van het popfestival horen we enkel de boemboem, maar wel tot 6 uur 's morgens! 

SL550467

13 mei : Conimbriga - Tomar

SL550462

Het wordt broeierig heet vandaag en in de nog frisse morgen bezoeken we de romeinse ruïnes van Conimbriga

Dan gaat het richting Tomar met het klooster "Convento de Cristo".

Dat is een meesterwerk van gotische architectuur en bouwkunst in de Manuelstijl.

Het is 13 mei, een hoogdag voor de pelgrims die Fatima en de omliggende kloosters bezoeken. 

Fatima laten we wijselijk links liggen, daar gaan concurreren met 100-duizenden godsdienstfanaten zien we niet zitten.

We stoppen onder de torens van Batalha op de staanplaats aan de volledig vernieuwde sportinfrastructuur, marktplein en kerkomgeving. Nu weten wij waarom Portugal bijna bankroet is: overal nieuwe wegen, nieuwe pleinen, prachtige sportvelden, hier is wat afgebouwd!


SL550479

Volgende

Sitemap © LV 2018