Algarve

18 mei: Milfontes

SL550572

We hebben die dag regelmatig in de regen gereden wanneer we in de namiddag in Milfontes toekomen. We kunnen kiezen uit twee campings maar wat het verschil tussen die twee is hebben we niet onderzocht. 

Met een motorhome heb je op een camping weinig nodig. Zijn de douches netjes dan gebruik je ze, anders is de douche in de motorhome een perfect alternatief. De meeste campings zijn trouwens nog niet voorzien op motorhomes. Een loosput om over te rijden ontbreekt meestal, maar chemische toiletten kunnen overal geledigd worden.

Als stad is Milfontes niet veel zaaks. Er zijn wel tamelijk veel toeristen, wellicht is de kust verderop aan de vuurtoren wel de moeite waard. Restaurants zijn er in alle soorten, de enige constante is het reusachtig tv-scherm met voetbal. Wij hebben er in elk geval lekker gegeten.

19 mei: Cabo São Vicente

SL550578

Vandaag is een rit door de natuur langs de westkust van Portugal. De weg is in tamelijk goede staat maar op sommige plaatsen hebben de boomwortels de weg dusdanig opgewoeld dat je enorm moet oppassen om niet van de baan te stuiteren. 

De natuur langs de kust is prachtig en de regen blijft grotendeels achterwege.

We stopten onderweg in :

- Cabo Sardão met ooievaarsnesten op rotsen in zee. Die nesten zien we trouwens overal, op verkeersborden, in hoogspanningspilonen, op daken, elk plekje is goed om een nest op neer te planten
- Odemira: weinig interessant
- Praia de Odeceixe: ooievaarsnesten en een prachtig strand
- Arrifana: klein vissersdorp tegen de rotsen gebouwd in een baai. Veel hoge golven en dus surfers.

SL550588

Ons eindpunt en de staanplaats voor vannacht is de parking aan de vuurtoren van de Cabo São Vicente. Het is op het uiterste zuid-westelijk punt van Europa gelegen. Een kraam met de "laatste braadworst voor Amerika" is daar het bewijs van.

De parking is een ruwe rotsvlakte, tussen motorhome en scherpe rots is soms maar 10 cm. De ligging is echter schitterend, we staan op 5 m van de rand van de klippen, met de oceaan als orkest in de diepte. 

Het wordt een prachtige nacht. Geen wind, eerst een bijna volledige zonsondergang en 's nachts een volle maan over de oceaan. Wanneer ik om 3 u het rolluik even laat zakken dan zie ik onder mij de maan op de oceaan blinken. De eerste huizen staan minstens 5 km ver, de rust is absoluut.

Boven ons hoofd zwaait de dunne straal van de vuurtoren over land en zee. Het is zeer uitzonderlijk dat we hier zo windstil staan want het kan hier verduiveld hard waaien.

SL550617 SL550632

20 mei: Lagos

Om 7u30 maak ik al een eerste wandeling over de rotsen. Toeristen zijn er nog niet te zien en de rust en de zee zijn ontroerend mooi.

Wanneer de "gewone" toeristen rond 10u aankomen trekken wij verder naar Lagos.

Lagos is veranderd sinds ons vorige bezoek in 2008. Mooie promenade langs het water, de straatjes opnieuw aangelegd vol winkels en restaurants en een mooi park tegen de stadsmuur.

SL550612

Lagos was in de middeleeuwen een belangrijke haven vanwaar de Portugese ontdekkingsreizigers vertrokken om de wereld te verkennen. Het oude centrum is omringd door een vrijwel complete stadsmuur. Lagos heeft nog steeds een vissershaven maar ook een grote jachthaven van waaruit diverse internationale regattas vertrekken. 

De camping Trindade ligt op 500m van het centrum maar is vuil en slordig. Ze wordt uitgebaat door een voetbalclub en moet dringend opgeknapt worden. De eerste verbeteringswerken - eerder restauratiewerken - zijn van start gegaan. De ligging is echter ideaal voor een bezoek aan Lagos.

21 tot 26 mei: op bezoek in de Algarve

We blazen een weekje uit in de omgeving van Carvoeiro. Familie en vrienden bezoeken, een dag luieren onder de bomen wegens de hitte, cabrito eten in restaurant Ponte Romana in Silves, bootjevaren op de rivier en marktbezoek in Messines. Veel om zelf van na te genieten, weinig om hier over te schrijven. Het zoveelste popfestival in Armacão brengt ons een nacht boemboem in plaats van rust.

SL550652

Volgende

Sitemap © LV 2018