Orvieto

Previous

dinsdag, 17 juni – Orvieto  223 km 

De weg naar Orvieto is lang maar langs de superstrada over Perugia en Todi gaat het nog tamelijk snel vooruit. 


SL551789

Todi

Todi is één der mooiste heuvelsteden van Umbrië, waar natuur en architectuur hand in hand gaan. De Vrt heeft Todi uitgekozen om te filmen en we zien een vierkoppige ploeg aan het werk in de oude binnenstad. 

Van Todi richting Orvieto volgen we een tijdje de kronkelende loop van de Tevere (Tiber) die een diepe vallei heeft uitgesleten in de rotsen. De Gran Canyon in het klein. Even verder rijden we langs een stuwmeer, het grandioze Lago di Corbara. 


Orvieto

De duomo Santo Maria Assunta en zeker de façade is het architecturale hoogtepunt van Umbrië. Vergeet ook niet een Pozzo, een waterput, te bezoeken. Wij bezochten de Pozzo della Cava, 25m diep en in 1527 in de tufsteen uitgegraven. De waard van de trattoria waaronder de pozzo zich bevindt gebruikt nog ontoegankelijke delen als een “ijskast” met een constante temperatuur van 10 graden.

SL551803SL551807

woensdag 18 juni – Spello 50 km 

Deze voormiddag gaan we twee kleinere stadjes in de directe omgeving bezoeken en in de namiddag is het rustdag, siesta ! 

Spello is voor ons het mooiste en lieflijkste stadje dat we in Umbrië bezochten. Het is de parel van Umbrië. Kleine kronkelende straatjes op een heuveltop, een pleintje onder bomen, olijfbomen in de verte, de Valle Umbra in de diepte. Kunst, bars, boetieks en galeries, een Romeins amfitheater en Romeinse stadspoorten, dit alles omsloten door oude stadsmuren. 

SL551824

Bevagna

De Umbrische Middeleeuwen kan je hier nog voelen. Letterlijk aan de grote rechthoekige straatstenen en figuurlijk op de Piazza Filippi Silvestri. 

Scopoli

Na de ergste warmte (27 graden) wandelen we vanuit het hotel naar het volgende dorpje Scopoli. In de kerk hangen 33 prachtige moderne schilderijen. Het is mij niet duidelijk of ze er permanent hangen. 

donderdag 19 juni – Montefalco  70 km

Het dorpje Pale - op 1 km van het hotel - lag in 1997 in het epicentrum van de aardbeving. Voor het ogenblik is het nog geen bezoek waard maar na de restauratie kan dat veranderen. In de berghelling zie je de Hermitage Santa Maria di Giacobbe, die je via een kruisweg met 14 statiën kan bereiken, vertrekkend ten westen van Pale aan de SS. 77 richting Colfiorito-Macerata.

Montefalco

SL551857

Montefalco is beroemd om zijn wijn. De Sagrantinowijn zou de beste rode wijn van Umbrië zijn. Van uit het valkennest hoog op een heuvel heb je een prachtig uitzicht op het omringende landschap.

Trevi

Een Umbrische heuvelstad met een zeer opdringerige toeristische dienst. Hoewel de dame haar best deed om ons te overtuigen is Trevi ons het minst bevallen van alle steden.

vrijdag 20 juni – Monti Sibillini 185 km

Als natuur- en bergliefhebbers is de Piano Grande aan het dorpje Castelluccio in de Monti Sibillini het absolute hoogtepunt van onze reis.

Spoleto 

SL551875

De doolhof aan steegjes, bergop en bergaf, maken een wandeling door Spoleto zowel aangenaam als vermoeiend. Het is een drukke stad en ook de minst propere van Umbrië. Een groot verschil met Assisi en Spello ! 

Fonti di Clitunno

SL551859

Een 10-tal km ten noorden van Spoleto liggen de door dichters beschreven bronnen en meertje. Het heldere water en de schaduwen onder de bomen maken het een aangename plaats om te verpozen. 

Norcia

SL551891

Norcia ligt in het Parco Nazionale dei Monti Sibillini. Het is de stad van de everzwijnen, van de salumi, de worsten van varkensvlees. Het stadje ligt midden in een aardbevingsgebied en werd reeds meermaals verwoest. De bouwhoogte van de huizen is beperkt om aardbevingsschade te beperken.

Piano Grande 

Op een hoogte van 1400m ligt de “grote vlakte” van 8 op 4 km. Gele linzenvelden en groene weiden met grazende schapen vormen een prachtig bergdecor. De Cima del Redentore, ten oosten van Castelluccio, is met 2448 m de hoogste top van Umbrië.

SL551897

Volgende

oude versie © LV 2000 - ….