Castiglione Falletto

dinsdag 7 juni - Pavia - 81km

We hebben zeer goed geslapen vannacht, het was stil op de openbare parking. Er stond een 10-tal motorhomes kriskras over de parking verspreid. ’s Morgens is er voor 9u weinig beweging te bespeuren in de motorhomes. Wellicht gebeuren de belangrijkste ochtendlijke activiteiten achter de gesloten rolluiken. 

De bakker(in) is maar 100m ver en haar brood is lekker. Het Italiaans brood is meestal te hard naar onze smaak. Hun broodjes zijn bijna bakstenen en gewoon - Belgisch - gesneden brood vind je er natuurlijk niet. Ook het lekkere Franse brood kennen ze niet, croissants (It = cornetti) daarentegen vind je overal. Wanneer je “panini morbidi” vraagt dan heb je meestal wel min- of meer mals brood. Het is dikwijls gokken maar na een tijdje lukt het wel.

Het is maar 80km naar Pavia en we nemen de SS (strada statale) in plaats van de autostrade. Al na 10km beklagen we ons deze keuze want de weg is in een afgrijselijk slechte staat. Sinds we vorige keer in Puglia waren is de toestand van de Italiaanse wegen alleen maar verslechterd. Slalommend langs putten en bulten, soms niet harder dan 30km/u bereiken we uiteindelijk camping Ticino in Pavia.

IMG 1766

Het is een kleine camping dicht bij de rivier Ticino gelegen, zeer netjes, prima uitgerust en met schaduw. Het is ondertussen al zo warm geworden dat we de zon waar mogelijk vermijden.

We blijven deze avond nog laat buiten genieten van de warmte en de rust.

woensdag 8 juni - Novi Ligure - 75km

Na aanwijzingen van de camping-uitbater vind ik op 500m van de camping een Italiaanse bakker. 

De Italianen op de terrassen aan de bars bekijken mij wanneer ik met de broodjes voorbij stap. Een Italiaan ontbijt zelden thuis, hij gaat ontbijten in een bar onderweg naar het werk. 

We moeten de camping maar tegen de middag verlaten en maken nog een lange wandeling langs de rivier Ticino richting Pavia. Voor het vertrek nog inkopen in een U”-supermarkt en daarna de autostrade op. We hebben ons lesje van de slechte wegen geleerd en nemen vanaf nu steeds de autostrade. 

Om 14u zijn we reeds in Novi Ligure. We gaan direct op verkenning naar het station - en naar de ijsjes - want morgen willen we naar Genua.

Terug op de staanplaats komt daar opeens de man aangewandeld die ons in 2012 geholpen heeft om deze staanplaats te vinden. De man herinnert het zich niet meer maar wij wel. Blijkbaar komen er regelmatig toeristen met een motorhome parkeren en de man houdt er van om telkens een praatje te komen maken. Novi Ligure is immers een prima uitvalsbasis om met de trein Genua te bezoeken. De man wist nog te vertellen dat het vorige nacht verschrikkelijk hard geregend had en ook nu komen er bij 30gr dreigende wolken opzetten. Het is warm, heet zelfs en voor vanavond voorspelt men een flinke douche.

In de sporthal tegenover de parking is er een schoolfeest aan de gang en de parking staat dan ook afgeladen vol. Een geluk dat we niet weg moeten want nu vertrekken zou gewoon onmogelijk zijn. Aan- en afrijdende auto’s houden ons tot middernacht bezig en daarna wordt het stil.

 donderdag 9 juni - Acqui Terme - 53km

Genua gaat niet door, darmproblemen wegens de hitte van de laatste dagen gooien roet in het eten. Met een pruttelend binnenwerk zijn noch een treinreis noch een stadsbezoek aan te bevelen, we gaan dan maar een dagje sneller naar Acqui Terme.

Acqui terme is maar een uurtje rijden en we hebben er dan maar een rustig dagje van gemaakt. Je moet in deze streek wel alle snelheidsbeperkingen respecteren want er staan meer snelheidscamera’s dan bomen langs de weg. 

Een bezoek aan de heetwaterbron la bollente” en een boekje lezen in de schaduw zijn de enige activiteiten van deze dag. Het is met 29gr toch veel te warm om iets te doen. Morgen trekken we naar de wijnstreek van de Langhe, de heuvels in.

IMG 5728

Acqui Terme - la Bollente

Onze buren op de staanplaats zijn een ouder Italiaans koppel uit Alba met een motorhome van 32 jaar oud. De waterpomp heeft kuren maar de man heeft 32 jaar ervaring in het herstellen van allerlei onderdelen. Ze zien de toekomst van Italië somber in, vooral de werkloosheid onder de jeugd baart hen zorgen. Zelf genieten ze van hun korte tochtjes met hun stokoude motorhome.

vrijdag 10 juni - Neive - 78km

IMG 5757

Het heeft opnieuw geregend vannacht maar de morgen is blauw en zacht. Via kleine wegen in een niet zo heel slechte staat bereiken we Alba, de hoofdstad van de Langhe. De Langhe is het “beloofde land” voor wijnliefhebbers en gastronomen. De Unesco heeft de wijnlandschappen van de streek in 2014 tot werelderfgoed uitgeroepen.

De stad Alba vormt een bijna perfecte achthoek en heeft een mooi historisch voetgangerscentrum. De pleinen staan vol terrasjes en de straten zijn afgezoomd met mooie winkels. De ijsjeswinkels ontbreken hier ook niet en dus ….

Alba is de stad van de witte truffel en van Ferrero (Nutella choco). In de dorpen rond Alba staat het vol hazelaars of vol wijngaarden. 

IMG 5771

Na Alba gaat het naar Barbaresco, dorp van de gelijkaardige wijn. Het is een klein dorp zonder geschiedenis of speciale bezienswaardigheden, maar het ligt mooi boven op een heuveltop tussen de wijngaarden.

Onze stopplaats voor vanavond is Neive, een erg mooi wijndorp. Twee mooie kerken, waarvan een orthodoxe, doorkijkjes naar de heuvels vol wijngaarden, kleine smalle steile steegjes, het heeft wel iets. Neive beschouwt zichzelf als een van de mooiste dorpen van Italië en daar is wel iets van aan.  

We staan aan het mini-voetbalveld van de Macedonische orthodoxe gemeenschap van de streek. De ontvangst is hartelijk en er is veel ruimte op het grasveld. We hebben bij de beheerder een fles Nebbiolo gekocht om in de stemming van de streek te komen. s Avonds komen Macedoniërs minivoetbal spelen. We hebben er weinig van gehoord want de beheerder (v) van de staanplaats is erg streng. De nachtrust van de camperisti” mag niet gestoord worden! De nacht is dus super rustig op onze heuveltop.

IMG 1781

zaterdag 11 juni - Castiglione Falletto - 48km

s Morgens heb ik brood gekocht in de alimentari van het dorp steil bergop en daarna gaan we op weg om de streek te verkennen.

Pollenzo : neogotisch complex, een vroegere boerderij in rode baksteen die nu een gastronomisch restaurant, een luxehotel en een wijnbank herbergt. De huizen in het centrum zijn in een ovaal gebouwd, op de plaats van een vroeger amfitheater.

La Morra: wijndorp waar meer Barolo geproduceerd wordt dan in Barolo zelf. Het is een mooi middeleeuws dorp met prachtige vergezichten op de wijngaarden en bij helder weer zelfs op de besneeuwde Alpen.

Barolo : de wijn met dezelfde naam wordt als een van de beste van Italië beschouwd, maar is ook een van de duurste. Je kan van hieruit prachtige wandel- en fietstochten maken door de wijnstreek. Wij hebben ons beperkt tot een wandeling door het dorp.

Castiglione Falletto: Een rustige staanplaats voor vannacht, op een plein naast de hoofdweg, met zicht op de wijngaarden. Samen met een erg vriendelijk koppel Limburgse Nederlanders en twee koppels nietszeggende Duitsers zullen we hier een nachtje blijven.

Om 18u hebben we een tafel gereserveerd in La Terrazza da Renza”, op advies van de man van de tegenover liggende enoteca. Dat reserveren was niet nodig geweest want er zitten die avond maar twee koppels. Het is ook een vreemd restaurant, zonder kaart en zonder pasta’s of pizza’s. Er is één menu, een soort koude schotel of grote tappa’s. Het is lekker, de wijn is goed en Renza is erg vriendelijk. 

Na het eten hebben we nog wijn en een hazelnotentaart gekocht in de enoteca - de uitbater is een neef van Renza weten we nu - en zijn dan voldaan de berg af geschreden richting ons rijdend huis.

Saluzzo

oude versie © LV 2000 - ….