Sestri levante

Previous

4 juni Novi Ligure - 154km

Maandag is de Certosa gesloten en dus blijft het deze morgen rustig op de parking. Nadat we de verzopen parking verlaten hebben gaan we eerst inkopen doen in de Carrefour van Pavia. Supermarkten zijn er voldoende in Italië, ze vinden is een ander paar mouwen. Ze zijn bijna nooit aangeduid en dus moet de TomTom ons uit de nood helpen. We verkiezen een supermarkt boven de buurtwinkels omdat we aan een supermarkt geen parkeerprobleem hebben. 

Eerst nog tanken en we kunnen opnieuw verder. De diesel is heel duur in Italië, € 1,63 tot € 1,88, nog een pak duurder dan in Zwitserland. 

We rijden naar het westen richting Piemonte, door een vlak landschap met rijstvelden, het lijkt hier op de Camargue. Soms een industriële cluster, kleine dorpjes, rijstvelden, er is dus schijnbaar weinig te beleven in deze streek. Af en toe komen we door een mooi dorp, zoals Lomello, dat een interessante maar vandaag gesloten bakstenen kerk heeft. 

IMG_1322

Deze streek heeft verborgen parels en eentje daarvan is gelegen in Casale Monferrato

De Sant' Evasio kathedraal is een van de interessantste romaans-gotische kerken van de Povlakte, van Europa zeggen sommigen. De buitenkant is weinig speciaal maar eens de drempel overschreden komt men in een sober maar helder voorportaal. De kerk zelf ligt enkele treden lager en doet de bezoeker naar adem snakken. De eerste indruk is oosters, men waant zich het Andalusia van de 12de eeuw. 

De pleintjes met arcaden in de straten rond de kerk nodigen uit tot slenteren en espresso drinken. Het joods museum heeft volgens Herman Cole een van de mooiste joodse kunstcollecties van Europa. Casale Monferrato is een klein juweel dat een bezoek overwaard is. 

Van Casale gaat het over rechte wegen richting Allessandria. De witte doorlopende lijn duidt het midden van de weg aan maar heeft voor de Italianen geen andere betekenis. Ze rijden van links naar rechts, steken voorbij waar het niet mag, toeteren en zijn in opperbeste stemming. Avanti! Tientallen rotondes, slechte tot zeer slechte weg, druk verkeer, een voorbode van Allessandria. De stad is druk en vuil, warm en stofferig en er is weinig te zien.

We vertrekken snel richting Novi Ligure en denken onderweg in Spinetta Marengo te overnachten. Die staanplaats is lelijk en rumoerig, de omgeving zeer ongezellig, ongeschikt voor een rustige nacht. Verder dus naar Novi Ligure waar we snel in de omgeving van de staanplaats komen. Het is ons niet duidelijk waar we hier juist mogen staan en we lopen wat rond om de plaats te zoeken. 

Plots komt er een Italiaan op de fiets aangereden. De man is supervriendelijk, spreekt Frans en toont ons waar de staanplaats werkelijk is. De gps-coördinaten waren niet nauwkeurig genoeg en we stonden 200m voorbij de eigenlijke plaats. Hij staat te wenken aan de ingang van de staanplaats en vertelt honderduit. Achter een hek staan we afgeschermd van de straat en het belooft een warme rustige nacht te worden.

5 juli Acqui Terme - 45km

IMG_1370

Het is inderdaad warm vannacht en alle dakluiken staan open. Hangouderen bespreken tot 1uur op 20m van ons bed met zeer luide stem de Italiaanse politiek, we kunnen alles woordelijk volgen. Soms tracht ik wel eens naar een malse regenvlaag!

's Morgens proberen we met de motorhome dichter bij het centrum te komen maar parkeren is onbegonnen werk. Dan maar terug naar de staanplaats en te voet richting centrum, het is maar 2km ver. 

Novi Ligure is een mooie stad, met veel flanerende Italianen, terrasjes, beschilderde huizen en enkele mooie kerken. Op de Piazza Dellepiane staat de mooie Santa Maria Assuntakerk. 

Beschilderde huizen zijn een kenmerk van Ligurië, maar Novi Ligure heeft zoals de naam het zegt steeds goede banden gehad met Genua, de hoofdstad van Ligurië. Langs een groene promenade wandelen we terug richting motorhome.

De vriendelijke Italiaan staat ons reeds op te wachten, hij wil weten of alles goed verlopen is en komt ons uitwuiven. Voor al die hulp heb ik hem een Palm gegeven, hopelijk heeft hij er van genoten.

SL551546

Via kleine, grotere maar steeds slechte wegen gaat het nu naar Acqui Terme, de stad van de warmwaterbronnen. 

Een mooie staanplaats langs de rivier - die we niet zien in de diepte - op 1km van de stad. Wanneer we na de middag de stad bezoeken is het heet, 27gr in de schaduw. Zoals steeds arcaden, pittoreske steegjes, grotere pleinen met waterpartijen, een zeer mooie kathedraal en "la bollente". La Bollente in het centrum van de stad is een heetwaterbron met water van 74 gr. 

Fonteinen, thermen, watertrappen, openluchtzwembad, er is keuze in waterpret. Het openluchtzwembad dat in 1935 de deuren opende was op dat ogenblik een van de grootste van Europa.

Wanneer we even uitrusten op een bank heeft een oude(re) Italiaan mijn blote benen in het oog. Tussen de stijlvol geklede Italianen valt een blote-benentoerist inderdaad op. 

In de late namiddag soezen we onder de bomen, il dolce far niente !

SL551543

6 juni Sestri Levante - 124km

Stralend weer deze morgen, nog vlug (mm) naar de bakker, water aangevuld en dan op weg naar de kust. Onderweg begint de hemel te betrekken, zware wolken pakken zich samen voor ons, richting kust. De autostrade is een opeenvolging van tientallen tunnels, bochten, op- en afritten, de Italianen hebben hun best gedaan. In Genua hangen de balkons van de appartementen boven de autostrade. Gezond wonen aan zee! 

SL551556

In Sestri Levante ligt een reuzegrote staanplaats/parking volledig verlaten langs een invalsweg. Een ACSI-camping dan maar, het geliefkoosde verblijf van onze noorderburen, aan billijke prijzen. 

Camping Fossa Lupara ligt hier reeds lang en de autostrade is later tegen de camping aan gebouwd. Het gevolg is dat de ingang van de camping op 20m van het viaduct ligt waarover de auto's richting Genua razen. Echt rustig kan je het hier niet noemen. Het personeel is zeer vriendelijk, de taxidienst naar het stadscentrum is nuttig en het kleine restaurant valt mee. 

Sestri Levante is een mooi stadje waar we voor de eerste keer de bijna volledig geprivatiseerde Italiaanse stranden kunnen bewonderen. Stranden zien is een groot woord want zonder betalen krijg je enkel de muur van strandcabines te zien. Zee, zand en strandstoelen blijven verborgen achter het toegangsloket. 

Beschilderde huizen en twee prachtige baaien maken Sestri Levante een aangename bestemming voor zee-liefhebbers. Er hangen vandaag donkere wolken boven de kust maar regen valt er niet uit.

's Avonds hebben we tot 22u op het terras  van de bar gezeten, gesellich onder het geronk van de 20-tonners. 

IMG_1446

Vervolg

Sitemap © LV 2000 - ….