Maremma

7 juni Lucca - 114km

We hebben niet al te vast geslapen vannacht. Door de nabije autostrade moeten de dakluiken dicht blijven en het wordt dan warm in ons rijdend huis. De vrachtwagens die om de x minuten over de richels van het viaduct denderen geven daarenboven een hoop kortstondig lawaai. Dat er iemand op deze camping langere tijd wil verblijven snappen we niet. Voor een nacht gaat het nog maar vriendelijk en behulpzaam en niet duur kunnen voor ons het gebrek aan rust niet compenseren.

IMG_1463

's Morgens zijn we terug op weg, naar Lucca. We waren hier enkele jaren geleden op een zondag.  Op een weekdag zal de bijenkorf meer gonzen vermoeden we. De staanplaats is op 500m van de stadsmuur gelegen en ligt ideaal om de stad te voet te bezoeken.

's Namiddags hebben we met hopen andere toeristen de stad bezocht. Hoogseizoen of laagseizoen dat bestaat hier niet, hier is het altijd over de koppen lopen. Straatmuzikanten, winkeltjes met prullen en modebewuste zaken, straatartiesten, terrasjes, ijsjes en kunst, dat alles en nog veel meer is Lucca.

IMG_1504

Op de staanplaats is ondertussen een groep van 17 Limburgse motorhomes neergestreken. Het is een georganiseerde rondrit met motorhomes waarbij Valère alles regelt. 

Op 100m van de staanplaats baat een jong koppel een pizzeria uit. De meeneempizza is zeer lekker en verschillende Limburgers volgen ons voorbeeld.

8 juni Torre del Lago - 42km

Die morgen doen we opnieuw inkopen in een supermarkt - grote parking - en dan gaat het richting Viareggio, dat volgens een reisgids het Nice van Toscane zou zijn, we zijn benieuwd.

Langs kronkelende achterafbaantjes hebben we dik anderhalf uur nodig om camping Italia in Torre del Lago te bereiken. We willen hier twee dagen uitblazen van onze eerste week Italië. Het is rustig maar heet onder de bomen van de camping. We zitten de hele namiddag te puffen van de warmte. Boekje, drankje, het leven kan zwaar zijn. Even verder ligt een koppel Limburgers in de schaduw van hun motorhome. Beiden fervente liefhebbers en kwekers van schildpadden kunnen honderduit praten over hun geliefde hobby. 

Camping Italia is een grote camping, op 4km van Viareggio en bijna 2km van het strand. Het zwembad is extra te betalen en de douche - met munten - geeft maar korte tijd water. Om het half uur rijdt er een busje naar het strand en het openbaar vervoer naar Viareggio is ook dichtbij.

9 juni Torre del Lago - 0km

IMG_1515

In de voormiddag maken we een wandeling naar het strand. Langs een natuurgebied volgen we een slingerend pad door het bos en dan komen we aan de parking van de strandtoeristen. 

Op het strand liggen lijven in elke bakgraad: 20min op 180gr en dan omdraaien? Het strand kan ons niet erg boeien en we maken dat we terug op de camping zijn. 

De Limburgers hebben elektrische minifietsen en laten mij die even proberen. Mijn eerste kennismaking met die hulpmotor is positief, wellicht iets voor wanneer we "ouder" zijn.

Gezien de warmte is te voet naar Viareggio deze namiddag geen optie, dan maar de bus genomen. Het "Nice" van Toscane is een tegenvaller, het is een erg lelijke stad waar de zee enkel kan vermoed worden achter de loketten van de betalende stranden. 

10 juni Massa Maritima - 164km

IMG_1529SL551581

Weg uit deze uitwas van massatoerisme, terug naar de eenvoud en de natuur. 

We zijn vroeg op weg deze morgen, via de autostrade schiet het flink op en Livorno komt snel in zicht. Even ten zuiden van Livorno draaien we links af het binnenland in. Een kaarsrechte weg omzoomd met cipressen leidt naar Bolgheri, een klein bergdorp met een fraai centrum. Mooi uitzicht op de bergen van de Maremma, we herademen. De weg langs de berghellingen met olijf- en wijngaarden vervolgt richting Castagneto Carducci, het volgende bergdorp.

Onze staanplaats voor deze nacht wordt Massa Martima, stad met een prachtig domplein en een van de mooiste romaanse kerken - il Duomo San Cerbone - van Toscane. Er is deze namiddag een rommelmarkt op de piazza en vanavond is het voetbal. Aan de meeste terrassen hangen teevee's, het wordt spannend vanavond.

IMG_1554

De staanplaats is op een groot plein boven de stad gelegen, veel plaats en rustig. 's Maandags is er markt maar de enkele kramen vormen geen belemmering voor de motorhomes. Omgekeerd ook niet. Er is officieel plaats voor 10 motorhomes maar er staan er al 8 zonder bewoners. Waarschijnlijk stallen de lokale bewoners hun motorhome hier. 

We hebben die avond lekker gegeten in "Il gatto e la Volpe", een restaurant in een zijstraat van het domplein. Gerechten met witte bonen blijken een lokale specialiteit te zijn. 

11 juni Alberese - 63km

We moeten vroeg uit de veren want de langverwachte Maremma komt er aan. De Maremma is het grootste natuurpark van Toscane en een topper voor alle natuurliefhebbers. Onze staanplaats in Alberese ligt op 50m van een ingangspoort van de Maremma. Je kan de Maremma tot 15 juni vrij bezoeken, tijdens de zomermaanden alleen met een gids.

Er lopen verschillende wandelroutes door de Maremma, twee vertrekken van uit Alberese maar de meeste zijn enkel bereikbaar via een busdienst van het park. Met de bus de bergen in en dan uren wandelen door een supermooie maar ook snikhete Maremma. We wanen ons soms op een tropisch eiland, bossen, maquis en ongerepte zandstranden incluis.  

De plantengroei is speciaal, vossen, wilde koeien en wilde paarden lopen vrij door hun gebied. Sommige wandelingen zijn zwaar, steile bergpaden leiden naar de restanten van wachttorens die de kust moesten beschermen tegen Saraceense invallen. De meeste toeristen hebben stevige wandelschoenen, maar hier en daar zijn er toch die op slippers een korte weg naar de ongerepte stranden zoeken. 

Na enkele uren komen ook wij op het strand aan. Een vos heeft van een koppel dat aan het zwemmen is, een deel van de picknick ingepikt. Hilariteit alom maar de vos trekt er zich niets van aan.

IMG_1599 IMG_1595IMG_1601 IMG_1627

Vervolg

Sitemap © LV 2000 - ….