Genua - Rome 2012

Italië is en blijft mijn/onze lievelingsbestemming. Het weer is er meestal goed, het eten is prima, de mensen zijn vriendelijk en de wegen …. die zijn slecht, barslecht. 

We dachten al jaren eens naar Rome te gaan maar er kwam steeds iets tussen. Nu staat de planning vast, we zullen dit jaar - 2012 - door Zwitserland via Milaan richting La Spezia aan de Middellandse zee rijden, dan de kust volgen tot aan Rome. Daarna via Umbrië naar Le Marche en tot slot via Toscane terug naar Zwitserland.

Terremoto !  

De week voor ons vertrek beeft de aarde in Italië, Ferrara en Modena liggen in puin. Zal er terug een kink in de kabel komen?

IMG_1210

We wachten af maar ondanks de verwoestingen in het epicentrum blijkt de rest van Italië daar weinig last van te hebben. We zullen toch maar gaan, niet helemaal gerust en met een aangepast reisschema.

31 mei Beckenried - 690km

Om 4u 's morgens - middernacht volgens sommigen - vertrekken we richting Luxemburg, waar we in Schifflange de goedkopere diesel tanken. De rit naar Zwitserland verloopt zonder problemen en om 15u draaien we de parking Klewenalp op in Beckenried. Het is hier nog steeds verboden voor motorhomes, maar wij stonden hier al enkele keren en werden nog niet weggejaagd. 

's Avonds zoals steeds lekker gegeten in Hotel Rößli en nog laat aan het Vierwoudstedenmeer gewandeld. 's Nachts regent het flink en de morgen is grauw en grijs.

1 juni Cugnasco - 139km

IMG_1233

Het is maar een korte trip naar camping Riarena in Cugnasco waar we twee dagen zullen blijven. Cugnasco is in Ticino gelegen, het zuiden van Zwitserland waar de zon meer schijnt dan bij hun buren over de bergen. Het dorpje ligt dicht bij het Lago Maggiore en per fiets zijn Locarno en Bellinzona vlot bereikbaar. 

IMG_1234

Tot aan de Gotthard tunnel blijft het weer somber, donkere wolken pakken zich samen aan de toppen van de Alpen. Na 16941m en 20min zijn we de tunnel door, de lucht is blauw en de zon schijnt. De Gotthard heeft opnieuw zijn werk gedaan! 

Deze namiddag is het al heet en we maken er dan maar een rustdag van, het is trouwens veel te warm om te wandelen. Restaurant Romantica is aan de camping gelegen en heeft maar een beperkte kaart. 's Avonds bij 28gr buiten eten, de reis kan niet beter beginnen. We zullen nog een dag afwachten of de aardbeving nog van zich laat horen en indien ja een aangepaste route zoeken. Die nacht trilt de motorhome lichtjes, het beeft in de verte!

2 juni Cugnasco - 0km

Deze voormiddag een lange wandeling gedaan door de Ticinese groentenvelden. Prachtig zicht op de omliggende bergen maar tegen de middag is het reeds heet en perfect om onder de bomen bij een glas wijn het vervolg van de reis voor te bereiden. Volgens de VRT - via wifi - regent het in België.

Na wat zoeken en puzzelen komen we tot volgende wijziging: we laten Ferrara en Modena vallen - daar hebben ze geen ramptoeristen nodig -  en rijden vanaf Milaan via Pavia richting Genua. In Piemonte liggen daar volgens het boek  "Noord-Italië, de 99 favoriete plekken van Herman Cole" enkele onbekende pareltjes. Daarna richting Genua en vanaf hier de kust volgen naar Sestri Levante, Lucca, Viareggio en de Maremma ( zie ook ) . Vanaf Lucca zitten we terug op de oorspronkelijk geplande route. 

3 juni Certosa di Pavia - 158km

SL551513

's Morgens is het zwaar bewolkt en onder een dreigende hemel vertrekken we richting Italië. Aan de grensovergang van Chiasso is het aanschuiven op de twee linker rijstroken voor gewone auto's. Wij nemen de weg van de bussen en de caravans en zijn op enkele minuten voorbij de vriendelijke douaniers.

De ring rond Milaan is deze zondag een lachertje en we bereiken vlot Pavia. Het heeft maar 1 ster in de bekende groene gids maar kan ons toch bekoren met zijn bakstenen monumenten. Alle winkels zijn dicht maar een rommelmarkt en een grote wijnproeverij brengen leven in de stad. Het valt ons hier direct op dat er veel gefietst wordt en dat een fietspad langs een riviertje tot in het centrum van de stad leidt. Italië is gewonnen voor de fiets, maar de infrastructuur - fietspaden - ontbreekt nog dikwijls.

Na de middag rijden we verder naar de Certosa di Pavia, een karthuizerklooster en monument van de Lombardische kunst. Er woont nog steeds een kleine gemeenschap van cisterciënzer monniken. Het werd gebouwd door de Milanese hertog Visconti die hiermee zijn macht en rijkdom wou tentoonstellen. De gevel is prachtig, schitterend, het interieur van de kerk met de bijgebouwen verbluffend. 

Wanneer je aan het hek achter het altaar geduldig blijft wachten krijg je een rondleiding door een monnik. Zonder begeleiding mag je er niet binnen. 

IMG 1281

’s Avonds hebben we een lekkere pizza gegeten in Hotel Certosa Due (nu Ristorante Pizzeria Hotel Monumento), op 200m van de staanplaats. Moeder en de veeltalige dochter zorgden voor een charmant ontvangstcomité. 

We staan alleen op de staanplaats, achteraan de parking van de Certosa en naast een rijstveld. De nacht is stil en donker - met midden in de nacht een lichte trilling - en in de morgenuren krijgen we hevige regenbuien waardoor de parking één grote watervlakte wordt. Gezien het een keienparking is zien we het water langzaam verdwijnen terwijl de zon haar opwachting maakt.

Vervolg

oude versie © LV 2000 - ….