Saintes Maries de la Mer

Next

zaterdag 21 oktober 2017 - Espéraza - 78km

We hebben een zeer rustige nacht en ontwaken onder een zonnige  blauwe hemel. Vandaag gaan we richting de kastelen van de Katharen, maar eerst bezoeken we een mooi dorpje en een museum over prehistorische dieren.

IMG 2744

Langs kleine en grotere departementale wegen rijden we richting de Pyreneeën. Het is felle wind maar de zon schijnt, het is aangenaam rijweer. Veel motorhomes zien we niet in deze heuvels en we begrijpen snel waarom dit zo is wanneer we in Fanjeaux proberen te parkeren. Op de kleine parking staan twee motorhomes zodat er voor ons geen plaats meer is. Andere parkings zien we niet. In het volgende dorp, Alet-les-Bains is het niet veel beter. 

Het gaat verder langs kalme wegen naar Limoux, bekend voor zijn wijn, de “blanquette”. Hier vinden we gelukkig wel parking onder de platanen. Het loopt tegen de middag en we maken nog een snelle wandeling door de stad.

De huizen in de smalle straatjes geven geen rijke indruk, de stad bruist ook niet van leven. Toeristen zien we niet, wel veel lokale mensen die inkopen doen. Aan de markt komen we voorbij een “traiteur” die Cassoulet en Paella in zijn uitstalraam heeft. We hebben van elk een portie voor één persoon gekocht en ons avondeten is klaar.

IMG 2753

Na het middageten onder de platanen gaat het verder naar Espéraza, een kleine stad aan de rivier de Aude. Aan die rivier is er onder pijnbomen een gratis staanplaats voor motorhomes. Er is een servicepunt zodat het voor ons een prima overnachtingsplek is. We gaan deze namiddag nog het Musée des Dinosaures bezoeken en wat door het stadje slenteren (een bakker voor morgenvroeg zoeken).

Het Musée is een meevaller, maar we denken toch dat het meer is afgestemd op scholen dan op gewone toeristen. Een film over opgravingen en de tentoongestelde geraamten geven ons een indruk van de reusachtige beesten en van de moeite die het kost om de beenderen op te graven.

Het begint zachtjes te regenen en van in onze motorhome zien we hondenliefhebbers hun dieren de vrije loop laten. Dat wordt oppassen morgenvroeg opdat er niets aan de schoenen blijft plakken!

IMG 2754


zondag 22 oktober 2017 - le Barcarès - 101km
maandag 23 oktober 2017 
 

Vandaag trekken we dieper het Katharenland in. De kastelen van Peyrepertuse en Quéribus staan op ons verlanglijstje. Er staat een strakke wind en het is maar 11gr, dat belooft voor de kastelen die ergens op een bergtop gelegen zijn. Als slaapplaats heb ik het dorpje Duilhac-sous-Peyrepertuse voorzien, met uitzicht op het kasteel.

De weg van Quillan richting Axat slingert zich door kloven, waarbij de rotsen soms de ganse weg overkappen. Het is een zeer mooie rit maar de weg is smal en erg bochtig. 

IMG 2764

de Gorges de Galamus

Ik heb gisteren gelezen dat de Gorges de Galamus zeer mooi zouden zijn en wil eerst de gorges bekijken om dan door de bergen naar Peyrepertuse te rijden. Dat is geen al te best idee, we geraken met moeite door de smalle straatjes van St-Paul-de-Fenouillet wanneer we bij het buiten rijden van het dorp op borden zien dat de weg verderop maar 2m breed en 2,7m hoog is. Daar geraken we niet voorbij maar gelukkig is er een parking waar we kunnen omkeren.

We stappen even uit op de parking om van het mooie landschap te genieten maar de strakke koude wind maakt het erg onaangenaam. Ik heb ondertussen gelezen dat Peyrepertuse bij harde wind afgesloten wordt voor toeristen omdat de tocht over de bergwegen te gevaarlijk zou zijn. We hebben op dit ogenblik windkracht 5 , een vrij krachtige wind. Het heeft dan ook weinig zin om te gaan verkleumen op een of andere bergtop. Dat kasteel gaat trouwens niet lopen, we kunnen dat later nog altijd eens gaan bekijken.

Na enig overleg beslissen we in plaats van de bergen in te gaan nu richting zee te nemen. Onderweg zien we heel veel windmolens, de Tramontana zorgt hier voor veel elektrische energie. Ik had vanaf morgen twee dagen uitblazen aan de kust voorzien en dat wordt gewoon een dag vervroegd.

De rit vlot goed en om 15u staan we al aan camping  Le Floride & l’Embouchure, camping in volle Halloweengekte. Heksen en tovenaars lopen in het rond, kinderen worden geschminkt en zelfs aan de receptie kruipen de spinnen over de balie. Er zijn gelukkig twee delen in de camping, elk aan een kant van de weg. De linkerkant is goed gek en aan de rechterkant is de camping voor meer bezadigde toeristen waar de gekte nog niet toegeslagen heeft.

IMG 0629 IMG 2765
IMG 2777

De stranduitgang van de camping is langs de river L’Agly gelegen en komt uit op het fiets/wandelpad “de voie verte de L’Agly”. Je kan beide richtingen fietsen of stappen. Het is maar een half uurtje te voet naar het dorp le Barcarès maar ondanks de felle zon is de strakke wind erg onaangenaam. Op sommige plaatsen dicht bij het strand wordt je zelfs gezandstraald.

IMG 2800

We blijven hier een dag en genieten van de zon en het mooie weer. De tweede dag is er minder wind en dan is het aangenamer wandelen langs het water.

dinsdag 24 oktober 2017 - Saintes-Maries-de-la-Mer - 216km
woensdag 25 oktober 2017 

We worden zaterdag thuis verwacht en rijden vandaag reeds tot Saintes-Maries-de-la-Mer, dorpje aan zee in de Camargue en voor ons een traditionele laatste stop in het zuiden. 

De rit langs de autostrade verloopt zonnig en snel. Rond Montpellier is de autostrade volledig vernieuwd en onze Garmin weet niet meer waar hij moet rijden. De vroegere afritten zijn er niet meer en de nieuwe kent hij niet. Na een kleine omweg komen we op de baan van Arles richting Camargue en om 13u staan we al op de staanplaats aan de ingang van het dorp. We staan hier niet alleen, ondanks het “einde seizoen” zijn er nog heel veel motorhomes onderweg, zeker aan de kust.

We hebben die twee dagen weinig gedaan. Wandelen in t-shirt bij 24gr terwijl thuis de regen tokkelt en het veel kouder is, onnodig te zeggen dat we genoten hebben van onze laatste dagen zon en van de afsluitende paella in restaurant Andaluz.

donderdag 26 oktober 2017 - Tournus - 426km
vrijdag 27 oktober 2017 - Han-sur-lesse - 519km
zaterdag 28oktober 2017 - Thuis - 130km


Sitemap © LV 2018