Carcassonne

Previous

woensdag 18 oktober 2017 - Narbonne - 30km

De weersvooruitzichten voor vandaag zijn nog ok, maar vanavond en vannacht worden er flinke plensbuien en wind verwacht. Misschien is dat de beruchte Tramontana? “Dat komt er van als je zo laat op het seizoen nog naar het zuiden wilt” hoor ik dan direct.

Op weg naar Narbonne maken we een kleine omweg langs Capestang om te tanken en inkopen te doen. We vinden vlot de staanplaats van Narbonne, tegen supermarkten en beurshallen gelegen. Volgende zondag is er een beurs voor nieuwe- en tweedehands motorhomes, die laatste hier op zijn Hollands “occasions” genoemd.

IMG 0589 IMG 2656

De toegang tot de staanplaats kan via een kredietkaart geopend worden. Het scherm aan de slagboom is slecht geplaatst en de zon maakt het door reflecties bijna onleesbaar. De plaats is prima gelegen, op 20min te voet van het centrum. Er is zelfs een “navette”, een busje dat om het kwartier naar het centrum rijdt.

Na de middag bezoeken we de stad. Een mooie wandeling langs het Canal de la Robine brengt ons op 20min in het centrum.

 In tegenstelling tot wat velen denken komt het Canal du Midi niet door Narbonne. Het Canal de la Robine loopt door Narbonne en gaat even verder over in het Canal de Jonction en dit laatste komt uit in het Canal du Midi.

De binnenstad is niet spectaculair, de steegjes liggen er zelfs wat verwaarloosd bij. Aan de oever van het kanaal is een gezellige promenade aangelegd met terrasjes. Aan die promenade liggen ook de hallen, een constructie van staal en glas waarin dagelijks een markt gehouden wordt.

We zien af en toe een “navette” voorbijrijden maar we gaan ook te voet terug naar huis. Het weer is prima en zo genieten we nog wat van de buitenlucht.

donderdag 19 oktober 2017 - Gruissan - 13km

Het heeft vannacht vreselijk geregend, gebliksemd en gedonderd en ook de toeterende fransen zijn ditmaal van de partij. Waarom die steeds al roepend en toeterend voorbij een groep slapende toeristen rijden is mij een raadsel. Buiten het bevredigen van de drang om anderen te “ambeteren" kan er toch maar weinig spectaculairs aan zijn.

De rit naar Gruissan gaat langs de “Montagne de la Clape”, lage bergrug waar ook een bekende wijn verbouwd wordt. De rit is kort en we komen snel op de staanplaats aan, een schiereiland midden in de jachthaven van Gruissan.

In de voormiddag maken we onder dreigende wolken met af en toe miezerige regen een wandeling langs de jachthaven. Na de middag wagen we ons wat verder richting Gruissan-plage. Houten paalwoningen staan er langs verlaten straten, aan het strand lopen enkele koppels gebogen tegen de wind. De nieuwste woningen hebben stenen muren met daarboven houten balkons. Terrassen en bars zijn gesloten, het toeristisch seizoen is duidelijk voorbij.

IMG 2672 IMG 0603

De zon schijnt, het is niet koud maar wolken dreigen in de verte. Na 30min stappen zijn we terug aan onze motorhome. We zijn juist binnen wanneer er een verschrikkelijke regenbui op ons neervalt. Daar zijn we mooi aan ontsnapt! De staanplaats wordt herschapen in een vlakte vol plassen met hier en daar een droog “eiland”. De rest van de dag blijven we droog binnen. Een boek lezen met een glas wijn terwijl de regen op het dak roffelt heeft ook zijn charme.

IMG 2675

Het “Reserve Africaine de Sigean stond op onze planning voor morgen maar dieren kijken in regen en wind is wellicht niet het beste plan. We gaan dan maar direct naar Carcassonne.

 vrijdag 20 oktober 2017 - Montolieu - 93km

De nacht is weer lawaaierig door de stortvlagen die over ons trekken. De geselende winden bewegen de motorhome met hun niet aflatende rukken en dit gaat zo door tot tegen de morgen. 

Op 200m van ons huis is er een bakker en slalommend langs grote waterplassen ben ik op 10min terug met een vers “frans” stokbrood. In Frankrijk zijn alle broden trouwens “frans”.

Om 10u30 vertrekken we naar Carcassonne. We nemen de autostrade want langs de departementale wegen geraken we met dit weer helemaal niet vooruit. 

IMG 2725

In Carcassonne wordt de toerist op handen gedragen. Er zijn op loopafstand van de stad grote parkings aangelegd en er is hier zelfs rekening gehouden met kampeerders met motorhomes!

IMG 2727

We slenteren door de stad, brengen een bezoek aan het kasteel, lopen over de wallen en ….. oh ramp. Er is een “La Cure Gourmande”, een snoepwinkel met superlekkere koekjes, chocolaatjes. De ontvangst is vriendelijk, je mag er zelfs proeven maar na het vullen van een tamelijk grote papieren zak zijn we ondanks een halve kilo koekjes toch meer dan €40 lichter gemaakt.

We blijven niet slapen in de drukte van Carcassonne, maar zoeken een kleine camping in Montolieu, een boekenstad. De camping is op 1km van de stad (dorp?) gelegen maar we zijn er niet geweest. We zien een wandeling er naar toe langs een relatief drukke smalle baan niet zitten. 

De ontvangst op de camping is hartelijk en zelfs in dit naseizoen bezorgen ze ons morgenvroeg een vers stokbrood. Er zijn twee Belgische koppels en enkele Britten die deze mini-camping in dit kleine dorp gevonden hebben. Het is erg rustig, de zon schijnt en we kunnen buiten genieten van het mooie weer.

le Barcarès

Sitemap © LV 2018