Provence 2014

Next


Het weer is deze winter meegevallen, alhoewel, misschien laat de opwarming van de aarde zich stilletjes aan voelen en dat is geen goed nieuws.

Begin april begint het toch te kriebelen en willen we naar het zuiden, naar blauwe luchten en zon, weg van het grauwe, grijze weer dat België zo kenmerkt. De Provence hebben we de vorige twee jaar al doorkruist maar er blijven nog plekjes over waar we nog niet waren, op andere plaatsen komen we graag nog eens terug.

Provence 2014

Eind april is het zo ver, we gaan op weg.

donderdag 24 april - Tournus - 660km

Verdomde TomTom

Oeps, de TomTom LIVE Services geven er de brui aan. 

In België en Luxemburg werkten die perfect, in Frankrijk werken ze niet meer. Voor een ding dat 50 euro per jaar kost aan abonnement is dat ronduit ergerlijk. 

Gedurende onze twee weken lange trip werken de LIVE Services twee dagen. De rest van de tijd is een draaiend wieltje en af en toe de mededeling dat de TomTom zijn „server” niet vindt de enige boodschap. De GPS werkt gelukkig nog wel. 

Een telefoontje naar de helpdesk na thuiskomst brengt geen raad, het enige dat ze weten te vertellen is „herstel de fabrieksinstellingen eens en zie wat er gebeurt”. Dat kon ik zelf ook wel uitvissen.

Mijn vertrouwen in de TomTom was al niet erg groot en het enige dat dan nog enigszins goed werkte geeft er nu ook al de brui aan. 

Volgende keer wellicht toch een Garmin kopen en hopen dat die minder kuren heeft.

We vertrekken om 5u45 richting Brusselse ring. We zijn een uurtje later dan gewoonlijk want we hebben tijd genoeg. De ring is kalm en we rijden vlot en snel richting Luxemburg. Waar we niet op gerekend hadden is dat we in Luxemburg midden in de ochtendspits toekomen. Alhoewel het scherm van de TomTom vol rode filewaarschuwingen staat vindt die er toch geen weg rond.

SL552434

Na enig aanschuiven en tanken rijden we Frankrijk binnen. 

Ondanks de verdomde TomTom kunnen we vlot doorrijden tot Tournus, onze vaste stopplaats aan de Saône. Het is warm aan de rivier, de stad is rustig want geen grote toeristentrekker.

vrijdag 25 april - Vaison la Romaine - 357km

De „flute” van de artisanale bakker smaakt en we kunnen vlug op weg. Al enkele jaren zien we op de autostrade grote borden die verwijzen naar de abdij van Cluny, eens, gesticht tussen de jaren 900 en 1200, een belangrijk Benedictijnerklooster in Europa. Langs kleine Bourgondische wegen zijn we snel in Cluny. Van het klooster blijft niet veel over maar de resten en de 3d-film geven een goed beeld van hoe het moet geweest zijn.

IMG 3424

Na het bezoek gaan we, in lichte regen, terug op weg naar het zuiden. Bij het naderen van Lyon geven de borden op de autostrade een „bouchon” aan. Onze TomTom is door de defekte LIVE Services ditmaal van weinig nut en we kiezen voor de omweg van de vrachtwagens. Onverwacht vlot gaat het verder, langs wegenwerken maar over een prachtige autostrade. Het kost wat maar je krijgt er wat voor terug. Mooie vlakke wegen, propere rustplaatsen en zelfs aan bijna alle tankstations een verzorgingspunt voor motorhomes. Je kan bijna overal je afvalwater en chemisch wc kwijt en op meerdere plaatsen is zelfs vers water beschikbaar.

Om 16u komen we op de staanplaats (camperplaats) in Vaison la Romaine aan. De besneeuwde top van de Ventoux zien we blinken in de zon. Het is fris maar zonnig alhoewel even later enkele regendruppels ons komen storen.

zaterdag 26 april - l’Isle sur la Sorgue - 58km

Deze voormiddag maken we een lange wandeling door Vaison. De romeinse ruïnes bezoeken we ditmaal niet, die hebben we in een ver verleden al eens bezocht. Vermoedelijk zijn ze nog wat verder geruïneerd maar het blijven hopen oude stenen waar je vooral je fantasie moet op los laten.

Ook zonder de Romeinen is Vaison een aangenaam stadje om in rond te kuieren. Het oude gedeelte, bergop aan de overkant van de rivier, is nog heel rustig deze voormiddag. Van op verschillende plaatsen heb je mooie doorkijkjes naar het omliggende landschap, met de Ventoux steeds op een prominente plaats.

Het is vandaag markt in Vaison en dit is  „de” gebeurtenis van vele stadjes en dorpjes in de Provence. Probeer dan maar parking te vinden voor een bakbeest als een motorhome!

IMG 3458 IMG 3457

In de vroege namiddag gaan we via Carpentras naar l’Isle sur la Sorgue, een klein stadje op 25 km van Avignon. Over Carpentras kan ik kort zijn: je vindt hier bijna geen parking en er is weinig te zien.

We blijven twee dagen op camping La Sorguette om de weekenddrukte op de Franse wegen te vermijden. De camping ligt op 20min stappen van het centrum van l’Isle sur la Sorgue, eerst 500m langs een drukke baan en daarna langs de „Sorguette”, het watertje dat dwars door de stad loopt.

zondag 27 april -  l’Isle sur la Sorgue - 0km

IMG 3482

De camping is rustig gelegen maar heeft ons buiten de rust weinig te bieden. Een wandeling in de omgeving zit er niet in want er zijn geen wandelpaden, fietsen zou kunnen maar het gekleurde streepje dat het fietspad van 1 m breed moet afscheiden van de route departementale biedt geen bescherming tegen de langsrazende Fransozen. 

IMG 3488

Te voet gaan we naar het stadje waar het donderdag en zondag markt is. 

Een markt in de Provence is een verzameling van kramen met prullaria en gebakken kippen, waartussen een bonte menigte kont tegen buik de nek naar links en rechts strekt om een glimp op te vangen van de volgens de verkopers waardevolle prullen. 

Tomaten en aardbeien liggen broederlijk naast elkaar in de zon, de ijsjes van 2,5 euro het bolletje vinden weinig afnemers maar de massa volk is enorm. De terrasjes zitten afgeladen vol, de dagmenu’s van 11 euro gaan vlot van de tand, de zon schijnt, de mistral blaast, dit is de Provence!

volgende 

Sitemap © LV 2000 - ….