Les Baux


zaterdag 5 mei - Nîmes - 50km

IMG_2464

We hebben zeer goed geslapen vannacht en het brood van de artisanale bakker was hard maar lekker. Nu op weg naar Nîmes, langs oefenvelden van het Franse leger, bergop- bergaf door een Provençaals landschap. 

In Nîmes hebben we goed zoeken naar een parkeerplaats maar alles is afgeladen vol. In het centrum zijn de ondergrondse parkings voor ons ontoegankelijk en meer naar de rand toe staan ze vol. Ik zoek naar een P+R-parking maar ook de TomTom weet daar geen raad mee. Dat had ik thuis eerst beter moeten nakijken. Na lang zoeken en bijna opgeven vinden we, eureka, een P+R aan de avenue François Mitterand. Ideaal, de Tangobus van de lijn T1 brengt ons in 12 minuten naar het centrum van de stad. 

Er zijn dit weekend spelen en feesten in de arena en Nîmes is superdruk. We kunnen de arena niet gewoon bezoeken omdat er een opvoering van een groot romeins spektakel voorzien is deze namiddag. We slenteren door de straatjes, gaan kijken aan het "Maison carrée" waar echte romeinse soldaten en hun slaven reclame maken voor het spektakel deze namiddag. Het publiek staat rijen dik om geen glimp te missen van de gladiatoren.

SL552007 IMG_2473 IMG_2457

Nîmes is mooi en hier komen we zeker terug, wellicht om ook een spektakel mee te maken in de arena. 

Deze namiddag gaan we Tarascon bezoeken, oud stadje aan de oever van de Rhône. De binnenstad is vervallen met vervuilde, gesloten winkels en hangjongeren die een arm in onze richting strekken en luid pang-pang roepen. Blijkbaar willen ze hier de toeristen afknallen. Het pittoreske van de Provence is hier ver te zoeken.

Het kasteel van koning René d'Anjou aan de oever is wel zeer mooi en een bezoek waard.

IMG_2506

In de omgeving zijn staanplaatsen maar die staan ofwel overvol ofwel staan ze ons gewoon niet aan. We vinden uiteindelijk de camping Saint Gabriel op korte afstand van Tarascon. We hebben geluk, de baas wordt 50jaar en geeft een receptie voor de gasten. Uiteindelijk duiken er maar een twintigtal op maar het wordt wel een gezellige boel. Een koppel Duitsers die geen woord Frans verstaan en veel Hollanders die zeker zijn dat ze het Frans perfect beheersen zorgen voor een Babylonische spraakverwarring, waarbij de Belgen moeten tolken voor de Beotiërs.

IMG_2522

zondag 6 mei - Les Saintes Maries - 82km

Op weg naar Saint-Rémy-de-Provence, dat een rustig stadje blijkt te zijn met weinig of geen bezienswaardigheden. Het orgel van Pascal Quoirin in de Saint-Martin heeft een prachtige veelkleurige orgelkast.

Het hoogtepunt en een bezoek overwaard zijn het plateau des antiques, even buiten St. Rémy. Op 1km van de stad ligt de archeologische site van de vroegere zeer rijke stad Glanum.

De in de 17de eeuw opnieuw ontdekte stad geeft een goed beeld van de Romeinse samenleving ten tijde van keizer Augustus.

SL552025

 

Gescheiden afvoer van vervuild water en van regenwater laten zien dat Aquafin 20 eeuwen te laat opgericht is en niets uitgevonden heeft. Ook vloerverwarming en isoleren van huizen was in Glanum een normale zaak. De technologische voorsprong van de Romeinen is door de daaropvolgende generaties volledig vergeten.

Na Glanum nu op naar Les Baux-de-Provence, één van de bekendste toeristenvallen van de Provence. Ondanks het kunstmatige heeft het dorp veel dat de toerist bekoort. De adembenemende ligging boven op een uitloper van de Alpilles, de wandeling door het oude dorpscentrum met zijn talloze winkeltjes, het uitzicht op de vallei trekken elk jaar ruim 1,5 miljoen bezoekers. Parkeren is een probleem, de parkings staan overvol maar langs de weg naar beneden is toch nog een betaalde plaats vrij.

IMG_2564


In de vroege namiddag rijden we verder naar Les Saintes Maries, evenals vorig jaar onze eindbestemming. Overspoeld door toeristen tijdens de zomer en elk weekend in voor- en najaar, blijven we het dorp aantrekkelijk vinden om er enkele dagen te verblijven. De zon is ons vriendelijk gezind wanneer we de staanplaats aan de avenue d'Arles opdraaien. Aan de ingang zit de "padre" omringd door (zijn?) drie vrouwen, elke binnenkomer scherp te bekijken. Tijdens de enkele dagen dat we hier zijn zit hij altijd aan de ingang, als praatgrage portier in zijn aftandse camping-car.

s' Avonds hebben we lekker gegeten in Le Romarin, een van de talrijke restaurantjes in het dorp. Rond 23u horen we een zware vrachtwagen de parking opdraaien. Eén der motorhomes heeft batterijpech en kan niet meer starten. Zonder zonnepaneel om de batterij bij te laden hou je het geen dagen uit op die plaats zonder stroom. Na enige technische assistentie start de motor en kan de pechdienst vertrekken. De pipo laat echter de motor draaien om zijn batterij op te laden en na 23u valt dat niet bij iedereen in goede aarde. Een Fransman schiet in een Franse colleire en gaat op de motorhome van de boosdoener kloppen onder de kreet: "arrète ou je te casse la gueule".  Dit jaagt de lawaaimaker schrik aan en hij besluit wijselijk te vertrekken. Ik heb hem niet meer weergezien.

SL552058

 volgende

oude versie © LV 2000 - ….