L' Hérault 2016

De Hérault is een door ons minder gekende streek in Frankrijk waar we al lang eens naar toe wilden gaan, meer bepaald naar de uitlopers van de Cevennen.

In mei 2016 is het zo ver. Onze eerste tripjes dit jaar werden steeds te vroeg gestopt door het barslechte koude regenweer, hopelijk vinden we in het zuiden de warme zon.

L’ Hérault 2016

De weersvooruitzichten van Meteovista zien er niet al te veelbelovend uit. De eerste week spreken ze nog van 23° bewolkt met zon, de tweede week van 15° bewolkt met regen. We zien wel, ze zijn er nog al faliekant naast geweest.

vrijdag 29 april 2016 - Han sur Lesse - 131km

Om de eerste rit naar het zuiden van Frankrijk wat in te korten vertrekken we rond de middag naar onze tussenstop in Han sur Lesse. Het verkeer op de Brusselse ring valt mee, de verkeersopstopping is draaglijk en om 14u staan we al in de Ardennen. Het is frisjes op de staanplaats en onze buurman doet enkele keren de zekering van onze gezamenlijke stroompaal springen. De man zit blijkbaar met een probleem en wanneer ook de verliesstroomschakelaar van de staanplaats er aan moet geloven, heeft niemand nog stroom.

Tegen de avond heeft de verantwoordelijke dame alle technische problemen opgelost en we gaan een erg regenachtige koude nacht in. Als begin van de vakantie kon dit beter maar binnen zitten we in elk geval warm. In bed wordt het geratel van de regen op het dak gemilderd door oordopjes, een onmisbaar attribuut in een motorhome!

zaterdag 30 april 2016 - Tournus - 527km

We starten de dag al om 8u30, want we hebben nog een hele tocht voor de boeg. Eerst tanken in Schifflange in Luxemburg - diesel aan €0,98/liter - en dan duiken we Frankrijk in.

De voormiddag is mooi, bewolkt met af en toe een streepje zon. De rand van de Vogezen met zijn glooiende velden en bossen vormen een zeer lieflijk landschap. Verderop zien we de eerste wijngaarden van de Bourgogne op de hellingen. 

De namiddag is nat en koud ( 5° ) wanneer we in Tournus toekomen. Aan de staanplaats hebben ze een servicepunt voor motorhomes gemaakt maar technisch loopt alles nog niet zoals het hoort. We kunnen wel water en wc lossen en dat is hier het voornaamste. 

De weg langs de Saône is afgesloten wegens overstromingsgevaar maar in de stad lopen toeristen rond. In de kerk van de abdij zijn een koor en symfonisch orkest aan het repeteren voor het concert van vanavond. Het klink al prachtig! 

Tournus is gekend als culinaire stad en er zijn verschillende zeer mooie patissiers en chocolatiers. We laten ons verleiden en een eclair en meringue  - in Mechelen blaasuit genoemd - moeten het gebrek aan warmte compenseren.

zondag 1 mei 2016 - Pézenas - 457km

Het heeft flink geregend vannacht en onder een grote regenscherm haal ik een flûte bij een lokale bakker, dezelfde van de eclair en de meringue. 

Om 9u30 is het zover, onder regenvlagen rijden we verder naar het zuiden. Er is druk verkeer op de autostrade, wellicht allemaal zonzoekers. Lyon gaat vlot maar de hevige regen maakt de rit erg onaangenaam. Gelukkig hangen we niet af van het sanitair op de stoppplaatsen langs de autostrade, we kunnen voor alle bezigheden warm en droog binnen blijven.

IMG 5416

In de namiddag wordt het droog maar er steekt een harde wind op. We komen in Pézenas aan, op camping Le Christol **. De ontvangst is erg vriendelijk, veel klanten zijn er nog niet. 

De camping ligt op 600m van het centrum, erg rustig en door hoge hagen beschut tegen de felle wind. De staanplaatsen zijn mooi groot maar de sanitaire installatie laat te wensen over. Hier is blijkbaar in jaren niet in geïnvesteerd en het lijkt allemaal zelf in elkaar geknutseld.

maandag 2 mei - Pézenas - 0km

We staan op met blauwe lucht, zon maar nog steeds een felle wind.

Pézenas is een leuk stadje met talloze erg kleurrijke winkels in het stadscentrum. Het is de geboorteplaats van Jean-Baptiste Poquelin, u wellicht beter bekend onder de naam Molière. In het bureau voor toerisme kopen we een stadsplattegrond met aangeduide wandelroute. 

Kunstambachten zijn een belangrijk economisch en toeristisch onderdeel van de stad, van schilders en pottenbakkers tot hout- en leerbewerkers en meubelmakers, overal in de oude stad kom je hun ateliers tegen. Patissiers en chocolatiers vormen samen met de talloze restaurants een culinair lint door de straten.

IMG 5429 SL553333

Pézenas is een erg leuke stad en een bezoek waard.

Bij terugkomst op de camping is het 31° in de motorhome, de zon schijnt en nodigt uit tot een boek met een drankje in de zon. ’s Avonds hebben we lekker gegeten in het restaurant dat tot de camping behoort. De man van de vriendelijke ontvangst gisteren is nu de zingende kok. Er is weinig volk in het restaurant en wanneer sommigen dan nog beginnen te roken wordt het er ongezellig. Er is duidelijk nog werk aan de camping.

SL553338

Olargues

Sitemap © LV 2000 - ….