Dordogne - Lot 2018

De Dordogne stond al een tijdje op onze verlanglijst en dit jaar in april zag ik de kans schoon om naar het zuiden af te zakken. April is nog erg vroeg, het regent veel in de groene Dordogne, het is er nog koud, deze en andere opmerkingen moesten mij er van overtuigen dat het een niet zo erg goed idee was.

Dordogne - Lot 2018

Goed idee of niet, ik hield het weer in het oog en bereidde de reis voor. Onze reizen worden altijd nauwkeurig voorbereid, alhoewel we eens ter plaatse regelmatig afwijken van de planning. Mijn planning is als volgt:

  • rond Parijs richting Limoges en dan tot Uzerche, even voor Brive.
  • de gouffre de Padirac, Rocamadour, dan Figeac en de Lot
  • via Cahors terug naar de Dordogne
  • enkele tuinen, Sarlat, Domme 
  • Montignac en Lascaux aan de Vézère
  • terug via Parijs

Als reisgids kiezen we voor de groene reisgids  “Dordogne - Lot -Périgord” van Michelin. De nieuwe Trotters met hun ellenlange lijsten van restaurants, bars en hotels en beknopte toeristische info zullen we niet meer gebruiken. Spijtig want onze oude gids van Noorwegen was wel erg goed.

Ons rijdend hotel is zoals steeds onze Carthago c-tourer T 142 . We stonden op staanplaatsen maar ook op campings die in het voorjaar dank zij de Campercard heel betaalbaar zijn. 

Onze trage Garmin 760 LMT-D is ook van de partij. Hij blijft maar piepkleine wegen voorstellen en je moet goed uit je doppen kijken om je niet hopeloos vast te rijden in een of ander boerengat. Een goede kaart en een ervaren kaartleester zijn nog steeds onontbeerlijk. 

Ondanks het vroege voorjaar waren er al veel zwervers onderweg, voornamelijk Fransen. Hier en daar zagen we ook enkele Engelsen, Duitsers en heel sporadisch een Belg.

Op zaterdag 14 april is het zo ver, we gaan op weg. De weersvooruitzichten zien er goed uit, maar twee weken op voorhand zijn de voorspellingen niet altijd betrouwbaar.

zaterdag 14 april 2018 - Dourdan - 381km

Het is druk op de baan, de Fransen hebben de volgende drie weken vakantie en die willen allemaal richting zuiden. De périphérique rond Parijs gaat vlot, op de groene eilandjes tussen de autostrades zien we hier en daar een verlaten (?) barakkenkamp, een bidonville. Nu Calais gesloten is/wordt zijn veel transmigranten afgezakt naar Parijs.

Rond 15u komen we in Dourdan aan bij camping Les petits Prés. We hebben geluk want maandag beginnen er grote wegenwerken in de omgeving en zal deze camping moeilijk bereikbaar zijn. Op de camping zijn er sinds vorig jaar werken aan een sanitair gebouw en dat gaat ooo zooo traaaag vooruit. De mensen aan de receptie zijn supervriendelijk maar de camping is wat duur voor het geboden comfort.

zondag 15 april 2018 - Uzerche - 399km

IMG 6707

De intermarché is op zondag gesloten en we moeten het zonder een frans stokbrood stellen. We hebben dat wel voorzien, omkomen van honger zullen we niet.

IMG 6715

Het is nog drukker op de autostrade en zelfs de péage schrikt de fransen vandaag niet af. Ongeveer 30km boven Brive-la-Gaillarde ligt Uzerche, een heuvelstad aan de Vézère en onze bestemming vandaag. We vinden een mooi gelegen staanplaats, boven de rivier aan de overkant van de stad. De plaats is goed maar de techniek is erbarmelijk. De elektriciteitskastjes hangen met plakband aaneen, de waterkranen werken niet maar uitgieten van grijs (douche, afwas) en zwart (wc) water gaat prima. Het is een gratis plaats waar blijkbaar weinig in geïnvesteerd wordt, niettegenstaande dat staat de plaats vol.

Uzerche is een mooie stad, met een kasteel en kerk in de hoogte. Enkele verkeersluwe straatjes en een pleintje met cafés er bovenop.

Het is onze laatste stop voor we morgen aan de verkenning van de Dordogne beginnen.

IMG 0690

maandag 16 april 2018 - Beaulieu sur Dordogne - 81km

De nacht is rustig, enkel het kabbelen van de stroomversnelling in de Vézère verstoort de stilte. Onze eerste Franse bakker moet ik aan de overkant en bergop gaan zoeken. Het brood is lekker maar o zo hard, een beproeving voor onze tanden.

Ons eerste stadje vandaag is Collonge-la-Rouge, één van de paradepaardjes van het keurmerk “de mooiste dorpen van Frankrijk”. 

IMG 6740

Het rood van rouge verwijst naar de plaatselijke rode zandsteen die voor de gebouwen gebruikt werd. Het kleine plaatsje wordt in vakantieperiodes overspoeld door toeristen maar nu kunnen we onder een fris zonnetje rustig door de straten en stegen flaneren. 

De nodige restaurants en prullariawinkeltjes ontbreken ook hier niet. Verschillende parkings rondom moeten de toeristenstroom in goede banen leiden.

Onze tweede stop en slaapplaats voor vannacht is Beaulieu-sur-Dordogne. De staanplaats is aan een zijarm van de Dordogne gelegen, op 300m van het historisch centrum.

IMG 6758

de kades van de Dordogne in Beaulieu-sur-Dordogne

De oude stad is een wirwar van kleine straatjes met in het centrum een plein aan de kerk. Via de steegjes daal je af naar de kades van de Dordogne waar tot in de 19de eeuw een haven voor de rivierscheepvaart was. Behoudens enkele oude huizen is van die handelsactiviteit niet veel meer te merken, maar het blijft wel een idyllisch plekje aan het water.

Rocamadour

Sitemap © LV 2000 - ….