2005 - Concarneau

Previous

2005 - Quibéron - 40 km

Het was een zeer rustige nacht. Na het ontbijt hebben we nog een korte strandwandeling gemaakt. De kilometers strand van de golf liggen er alleen voor ons. Aan de kapotte aire de service kunnen we wel afvalwater en wc lozen, voor nieuwe voorraad moeten we een beetje improviseren.

bretagne0506-48

Aan de grote parking van Locmariaquer is er een openbare wc, met waterkraan. Via een vouwemmer en een gieter vullen we in 15 min de watertank. Daarna gaan we een brood kopen bij de bakker onder de kerktoren, zodat Locmariaquer aan ons toch nog iets verdient.

Het dorp heeft belangrijke megalithische monumenten, verborgen tussen de huizen en onder de grond. De toeristische panelen van de vrij toegankelijke monumenten zijn overkrast. Naar de uitleg kan je raden.

Locmariaquer is echter schitterend gelegen om bootuitstappen te maken op de golf of lange wandelingen langs het strand. Buiten het seizoen is het er ook zalig rustig.

Van Locmariaquer gaat het richting Carnac, sinds de prehistorie een plaats van betekenis. Rond Carnac zijn er verschillende 'alignements', honderden stenen menhirs die op rijen in de velden staan. Het mysterie van de megalithische monumenten is nog niet helemaal doorgrond. Groeiden ze daar of heeft iemand ze daar neergepoot ?

Van Carnac gaat het richting Quibéron. Quibéron is een schiereiland en een zeer drukke badplaats. De linkerzijde met de stranden is verboden voor motorhomes maar we vinden een slaapplaats, samen met wel 100 andere motorhomes, aan de rechterzijde langs de Côte Sauvage. We staan er boven op de kliffen, ver weg van de drukke badplaats, met zicht op de ondergaande zon.

2005 - Quiberon - 6km

bretagne0506-63

Het bevalt ons zo goed in Quiberon dat we besluiten om nog een dag te blijven. Deze morgen vlogen de gebruikelijke kleine autootjes aan onze parking voorbij onder het uitstoten van de kreet: "gîtanes dehors". Dat zijn we ondertussen al gewoon in Frankrijk.

Je mag in 2005 in Quiberon enkel langs de Côte Sauvage overnachten en watertanks en batterij moeten bijgevuld worden. Indien we hier willen blijven moeten we straks een camping zoeken. Vanaf onze slaapplaats maken we eerst een lange wandeling richting Quiberon stad. Je kan hier werkelijk schitterende wandelingen maken langs de kust.

Aan de andere kant van de stad kiezen we in de namiddag de camping municipal du Goviro als tijdelijke verblijfplaats. Wij gaan maar zeer uitzonderlijk op camping maar deze motorhome heeft geen afzonderlijke douche en af en toe willen we ons wel eens grondig wassen. We combineren dus een broodnodige douche met een tweede schitterend uitzicht op de oceaan.

Quiberon is buiten het seizoen een aanrader voor diegenen die houden van een combinatie van wandelen, fietsen en strand.

2005 - Guidel plage - 112km 

Deze morgen met stralend weer en spijt uit Quiberon vertrokken. Langs Beg er Goalennec op de côte sauvage over het smalle deel van het schiereiland naar het westen. Onze eerste halte is Saint Cado aan de Etel.

bretagne0506-69

Saint Cado staat in de Michelingids beschreven maar men maakt er weinig woorden aan vuil. Het is een geheimtip van een campeerder in Quiberon, alhoewel, zo geheim is het niet.

Op een klein eiland in de stroom ligt een piepklein dorpje, met zon en hoog water een pareltje. Je kan het enkel te voet bezoeken maar het is de (korte) wandeling overwaard. Dicht bij dit  eiland ligt op een nog kleiner eilandje een blauw vissershuisje. Dat huisje kom je op alle kalenders van Bretagne tegen.

Nu gaan we richting Port Louis. Aan het binnenrijden ligt een schitterende nieuwe aire de camping-cars met zicht op het water. Port Louis zelf is oud en lelijk en hebben we onder toenemende wind- en regenvlagen gezien.

Onze volgende stop is Hennebont, een oude versterkte stad maar in feite de moeite van het vermelden niet waard.

Rond 16u vertrekken we naar Quimperlé. Een gratis aire maar op een intrieste plaats gelegen. 100m verder is een mooie rustplaats, maar dat konden we uit onze rijrichting niet zien. We besluiten verder te rijden naar Guidel.

bretagne0506-97

Guidel is een zeer mooi en zeer verzorgd dorpje, de aire ligt aan de zeilclub van de plage de Guidel. Deze plage ligt in een fikse zeebries maar onder een stralende zon. Deze nacht zitten we waarschijnlijk op de roetsbaan, schudden en beven!

2005 - Pont Aven - 65 km

De wind is braaf deze nacht, maar een motocross tussen de motorhomes om 1u 's nachts houdt je wel uit de slaap!

Guidel Plage is de verzamelplaats van de joy-riders. Crossen rond en tussen de motorhomes, met daarbij zeer luide muziek. Deze aire is absoluut te mijden als rustplaats.

We voelen aan dat ons laatste zuchtje gas de geest zal geven want de fles is zeer licht geworden. Wij op zoek naar een vervangfles, waarvan de verhuurder zei ' geen probleem, gas verkopen ze overal'. Dat is juist maar wel met andere afsluitkranen en andere ontspanners !

We vielen echter op de vriendelijkste en meest behulpzame vrouw van de Super U in Guidel, wat zeg ik, van gans Frankrijk. Zij kwam met de volgende oplossing: koop een gasdarm + klemmen in de Super U, ik zorg voor een andere gasfles en een ontspanner aan een zacht prijsje. Voor goed 60 euro zijn we de trotse eigenaars van een nieuwe gasinstallatie met 5kg gas. Deze dame is mijn beste herinnering aan onze reis!

bretagne0506-100

De verhuurder was duidelijk of nog nooit in Frankrijk geweest of had er nog nooit een gasfles gewisseld. Na de vergassing kunnen we onze reis verder zetten.

Quimperlé heeft een prachtige Romaanse kerk en enkele oude huizen. Voor de rest is het een vuil stadje waar nog veel werk aan is.

Onze tweede stop is de pont en abdij St. Maurice. Mooie vergezichten op de Laïta van aan brug en abdij. De abdij wordt met de hulp van de Europese gemeenschap gerestaureerd.

Op naar Le Pouldu aan de kust. Tijdens de zomermaanden een zeer drukke badplaats maar nu heerlijk rustig wandelen langs de zee.

Ons laatste bezoek van de dag wordt de linkeroever van Doëlan. Wandelen over de klippen onder een blauwe hemel en met een frisse zeebries. Doëlan heeft een zeer charmante havenkreek.

Nu naar Pont Aven. We zullen de nacht doorbrengen op de parking 'Bel Air' tegen de kerkhofmuur.  200m verder is er een discotheek maar dat weten we niet. We gaan met een 15-tal motorhomes de nacht in.

2005 - Concarneau 60 km

We hebben weer prijs gehad deze nacht. Tussen 2 en 4 had er ergens in de omgeving een inwijdingsritueel van een inheemse stam plaats. De muziek, alleen zang, klonk onkeltisch met daarbij het tamtamgeroffel van een tweede stam.

bretagne0506-107

Rond 3u30 was de kreet - arrêtez - arrêtez - de aanzet tot een volumevermeerdering. De doden op het kerkhof hadden er geen last van maar wij ! De 'Bel Air' is zeker te mijden in het weekend.

In Pont Aven hebben we twee korte maar mooie wandelingen gemaakt: ééntje naar het Bois d'Amour en ééntje naar de haven. De koekjes en biscuitjes van de winkels rond het centrale plein zijn alleen al een bezoek aan Pont Aven waard!

Pont Aven heeft ook ontelbare (40) galerijtjes waar allerhande kunstenaars hun werk tentoonstellen.

Op weg nu. Onze eerste stop, Kerdrue, staat niet op onze kaart. Na enig zoeken vinden we het mooie haventje. We mogen er echter niet binnen met onze motorhome en doen de laatste kilometer te voet. Het regent ondertussen en de lucht is grauw.

In Port-Manech mogen we ook al niet parkeren. Te voet, zonder regen, zijn we er na 10 minuten stappen. Langs de hele kust loopt er een zeer mooie GR (grote routepad). In elke kustplaats waar we stoppen doen we er een stukje van.

De Pointe de Trévignon is een groot strand met enkele crêperies. Aan de Pointe de Cabellou staan heel mooie villa's van heel rijke Fransen. Het regent er pijpestelen tijdens onze middagdut. Het geroffel op het dak is echter een betere begeleiding dan de tamtam's van deze nacht.

Ons eindpunt, Concarneau, heeft voor de eerste keer dit jaar in Bretagne een perfecte bewegwijzering naar de aire uitgewerkt. Onze staanplaats aan een verlaten en vervallen gare is ook de kakplaats van de plaatselijke hondengemeenschap. Concarneau is een intrieste en oerlelijke stad. De twee Michelinsterren voor de 'Ville Close' moeten morgen nog verdiend worden.

Hopelijk geen discotheek of geen joy-riders in de buurt vannacht ! Wanneer je 's avonds auto's ziet met een "A" achteraan, waarbij de chauffeur een klakske en een gsm draagt en omcirkeld wordt door marina's, dan is het oppassen voor nachtlawaai.

Volgende

oude versie © LV 2000 - ….