Bretagne 2005

Next


2005 - Voorbereiding

In 2001 zijn we een eerste maal in Bretagne. Die streek beviel ons toen zo goed dat we besluiten om later - in 2005 dus - de zuidkant van Bretagne te bezoeken.

Een motorhome is ons ideaal vakantievervoer/verblijf en dus beginnen we in januari 2005 reeds de verhuuragentschappen te bellen om er eentje te reserveren. Tevergeefs, alle, maar dan ook alle motorhomes zijn reeds verhuurd voor begin juni. Voor één week kunnen we wellicht nog iets vinden, twee weken is uitgesloten. Dan maar een andere reisformule kiezen?

We zoeken via internet naar kleine toffe hotelletjes en denken in de omgeving van Carnac "iets" gevonden te hebben. Het toeval steekt er echter een stokje voor.

Na de begrafenis van mijn groottante, Irma, ben ik aan het praten met een andere motorhomeliefhebber. Die zegt mij opeens dat in Meusegem een partikulier zijn motorhome verhuurd.  Wij daar onmiddellijk naartoe en jazeker, de motorhome is nog vrij.

Het is een kwaliteitsvolle maar wel vier jaar oude motorhome, die duidelijk sporen van gebruik vertoont. We zijn het snel eens over periode en prijs en de voorbereiding kan nu werkelijk beginnen.

Ideaal, we mogen de motorhome 's zaterdags gaan halen en kunnen dan zondag 29 mei vertrekken.

2005 - Reisroute

De eerste dag plannen we tot Josselin te rijden, ongeveer in het midden van Bretagne. Van Josselin tot de golf van Morbihan en dan langs de kust omhoog. Waar we die twee weken zullen rondtoeren en tot waar we zullen geraken weten we niet, dat is juist één van de charmes van de motorhome.

2005 - Josselin - 770km

bretagne0506-8

We hebben de zaterdagnacht reeds in de motorhome geslapen. Niet in de alkoof want die is zo hoog dat we een ladder nodig hebben om er in te klimmen. Hij is daarenboven te laag om in te slapen. Grote en kleine maneuvers leiden tot blutsen en builen tegen het dak van die lage alkoof.

We maken van de eethoek dan ook onze slaaphoek en worden in die verbouwing steeds handiger in de loop van de reis.

Er is nog een probleem: er is maar één gasfles, halfvol en met een vreemde koppeling. Volgens de verhuurder kan men in Frankrijk zonder probleem gasflessen verwisselen.

Wanneer zal het gas opraken ? Tijdens het koken, wassen, verwarmen, midden in de nacht, tijdens het weekend ?

bretagne0506-10

Om 4 uur 's nachts vertrekken we, met stralend weer en weinig verkeer. Het is schitterend om onder de eerste zon Frankrijk binnen te rijden.

De blauwe lucht maakt al snel plaats voor grauwe wolken en ... het begint te regenen, te gieten. De temperatuur zakt, 11° aan de Pont de Normandie. Op de ring rond Caen willen we enkele Hollandse caravans inhalen en missen de afrit richting Bretagne. We hebben de ring rond Caen dan maar een tweede keer gedaan en slaan dan de juiste richting in. Sightseeing noemen ze dat.

Rond 17u zijn we in Josselin, het  is 10° koud en het regent, een avondbezoek zit er wellicht niet in. We blijven de ganse namiddag knus en warm (gas?) binnen en hopen op beter weer morgen.

's Avonds zetten we toch nog een aarzelend stapje buiten, samen met enkele verkleumde toeristen. Er is geen Franse kat te zien. We gaan met 12 andere motorhomes de nacht in.

2005 - Rochefort en Terre - 68 km

bretagne0506-20

Door het gordijntje van de motorhome priemt de zon. Oef, blauwe lucht, dus geen Toscaanse toestanden dit jaar. Josselin onder zon is een vriendelijk stadje, maar bijlange geen 2 Michelinsterren waard. Het kasteel van de Rohans weerspiegelt zich in het riviertje de Oust.

De trapsgewijs gebouwde oude huizen liggen op de helling aan weerszijde van de oude basiliek. Vanaf de Pont Ste-Croix heb je een mooi uitzicht op het kasteel. Op de Oust kan je rivierboten huren.

Van Josselin rijden we naar Guéhenno, waar op het kerkhof een reusachtig grafmonument, een calvarie uit 1550 staat. Verder via Plumelec naar Trédion.

In Trédion is er één in een grote landschapstuin gelegen kasteel. Het kasteel heeft een andere bestemming gekregen, welke is ons niet duidelijk. Kasteel en tuin zijn verboden voor toeristen. Beide zijn echter fraai gelegen in de bossen aan een bocht van de weg.

Ons eindstation is Rochefort en Terre, het Durbuy van Bretagne en zijn 1 Michelinster meer dan waard. Het doet ons ook een beetje aan Rothenburg ob der Tauber denken. Ook klein en middeleeuws maar met veel minder volk. Als je 's avonds op restaurant wil gaan is de keuze er zeer beperkt, quasi onbestaand. Op de zeer rustige parking brengen we alleen de nacht door. Waar zijn alle anderen ?

2005 - Locmariaquer - 86 km

bretagne0506-34

Het is een zeer rustige nacht, daar op de parking onder de muren van Rochefort en Terre. Rustig, pikdonker en koud. We hebben uit overmoed het dakvenster open gelaten en de kou sijpelt tot onder het donsdeken door.

's Morgens is Rochefort zo dood als een pier. In het plaatselijk grootwarenhuis - 30m² - is men rond 9u de groenten aan het wakker schudden.

We zijn dan ook snel op weg naar onze eerste bestemming van vandaag, Vannes. Het is een mooie en drukke stad. Oude huizen, smalle steegjes, zon en heel veel bloemen. Het stadspersoneel is de tuinen aan de omwalling aan het beplanten met honderden bloemen. Langs de havengeul met de vele plezierjachten is het aangenaam flaneren. In de plaatselijke overdekte markt zijn streekproducten zoals kaas en paté te koop.

Onze volgende halte is de Pointe d'Arradon. Dit is één van de vele uitstekende landtongen rond de Golf van Morbihan. Vanop het uiterste punt hebben we prachtige vergezichten op kleine golfjes, bootjes, eilandjes.

bretagne0506-42

Onderweg naar ons eindpunt voor deze dag, de 'plage' van Locmariaquer, vangen we in de diepte een glimp op van het oude havenkwartier van Auray. Schitterend kleinood, gelegen aan de oevers van Le Loch, ook rivière d'Auray genoemd. Steile straatjes in het Quartier St-Goustan, oude huizen, de zon langs de promenade du Loch, crêpes.

In Locmariaquer zoeken we de toeristische dienst op. In Locmariaquer zijn er verschillende straten naar West-Vlaamse plaatsen genoemd. Wat de rue d'Ypres en rue de l'Yser betekenen weten ze op de toeristische dienst niet. Om te overnachten sturen ze ons 2km buiten het dorp, aan de plage van dolmen des Pierres-Plates.

Zalige rust, fluitende vogels en de avondzon over de golf van Morbihan. De dichtsbijzijnde winkels en restaurants liggen echter in het dorp zodat we onze gasfles nog een beetje zullen aanspreken.

De service des camping-cars aan de ingang van de camping van het dorp is buiten strijd en omwonden met een ketting. Indien ze hun 'service' voor de zomervakantie nog een beetje willen opkrikken, hebben ze nog veel werk in Bretagne. Bretagne is voorzien van de slechtste en de nieuwste aires de service. Je moet gewoon een beetje geluk hebben.

Benieuwd of de konijnen ons en de 16 andere motorhomes zullen wakker houden vannacht.

Volgende

Sitemap © LV 2000 - ….