Εργασία 3 | Τεχνολογία ήχου & μουσικής | Επιλογή Εργασίας

Επιλέξτε ένα μόνο από τα ακόλουθα:

A. SuperCollider

Κατασκευάστε μία μουσική εφαρμογή (πρόγραμμα, κομμάτι, εγκατάσταση, ηχητικό περιβάλλον, κ.λπ.) χρησιμοποιώντας το SuperCollider. Δεν υπάρχει περιορισμός σε αυτό που μπορείτε να δημιουργήσετε. Συμπεριλάβετε μέσα στον κώδικά σας σχόλια που να περιγράφουν πώς δουλεύει το πρόγραμμα και τι κάνουν συγκεκριμένες διαδικασίες.

Η εργασία σας αφήνει ελεύθερους να προχωρήσετε μόνοι σας και να εξερευνήσετε το SuperCollider με όποιον τρόπο νομίζετε αντί να σας ζητηθεί να φτιάξετε κάτι συγκεκριμένο. Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσετε ένα μουσικό κομμάτι (παρόλο που μπορείτε να το κάνετε αν επιθυμείτε). Ο βαθμός σχετίζεται με οτιδήποτε φτιάχνετε χρησιμοποιώντας το SuperCollider και μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε εφόσον η δουλειά σας ανταποκρίνεται στα βαθμολογικά κριτήρια.

Η ποσότητα των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στον κώδικα δεν είναι παράμετρος ποιότητας. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν πολύ λίγα UGEN με ευφάνταστο τρόπο και να λάβετε υψηλό βαθμό. Μπορεί επίσης να αντιγράψετε πολλές γραμμές κώδικα και να λάβετε χαμηλό βαθμό. Η εργασία εξετάζει τη δυνατότητά σας να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά το περιβάλλον ώστε να παράγετε ενδιαφέροντα ηχητικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσετε αυτήν την εργασία (αυτή είναι και η ομορφιά της). Για παράδειγμα: Ίσως θέλετε να ξεκινήσετε από τα πράγματα που δείχνουμε στην τάξη και να εξερευνήσετε κάποιες διαδικασίες με ασυνήθεις τρόπους. Μπορείτε να φτιάξετε κάτι συγκεκριμένο που έχετε στο μυαλό ή ακόμη και να «δανειστείτε» κώδικα από το ίντερνετ παραλλάσσοντάς τον ώστε να κατασκευάσετε κάτι καινούργιο δικό σας. Θυμηθείτε ότι όταν δανειζόμαστε και χρησιμοποιούμε κάτι που δεν είναι δικό μας θα πρέπει να αναφέρουμε με σαφήνεια την πηγή και να το παραλλάσσουμε σημαντικά δείχνοντας υψηλό βαθμό κατανόησης του κώδικα που δανειζόμαστε, (η τυποκλοπία είναι το πλέον σοβαρό παράπτωμα στην ακαδημία).

Προσπαθήστε ο κώδικάς σας να τρέχει με ευκολία, χωρίς να απαιτούνται πολλαπλά evaluation.

Υπάρχει βαθμολογικό bonus +5% στις εργασίες που θα γίνουν στο SuperCollider.

Τι θα παραδώσετε

... ένα συμπιεσμένο αρχείο με το ονοματεπώνυμό σας, τον αριθμό μητρώου και την κατάληξη -3 που να περιέχει:

Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή υπάρχουν εδώ.

Πώς θα βαθμολογηθείτε

B. Video

Κατεβάστε τον συμπιεσμένο φάκελο (~240MB) ο οποίος περιέχει 2 σύντομες ταινίες. Διαλέξετε μία μόνο και ντύστε την ηχητικά δίνοντας βαρύτητα:

Για την ταινία που θα επιλέξετε να δουλέψετε θα χρειαστεί να φτιάξετε το δικό σας soundtrack. Οποιαδήποτε χρήση μουσικής (όπου και αν χρειάζεται) θα πρέπει να είναι πρωτότυπη και δική σας. Δεν είναι υποχρεωτικό η μουσική να κάνει χρήση μελωδικών, αρμονικών, ρυθμικών μοτίβων, π.χ. μία σύνθεση που χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο οργανωμένα ηχητικά αντικείμενα στα πρότυπα της musique concrète είναι επίσης αποδεκτή αν λειτουργεί δραματουργικά. Τα εργαλεία που έχουμε συζητήσει στην τάξη θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, όπως και η χρήση εικονικών συνθεσάιζερ και ψηφιακών οργάνων που βρίσκονται εδώ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήχους που θα ηχογραφήσετε μόνοι σας (foley), που θα φτιάξετε με τεχνικές σύνθεσης ήχου ή που θα ανακτήσετε από κάποια βιβλιοθήκη ήχων (όπως το Freesound, το BBC Sound Effects Archive, τα Sound Effects της Adobe, κ.λπ.). Μπορείτε να δουλέψετε στο Reaper είτε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα της αρεσκείας σας. Προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί και δημιουργικές ώστε οι ήχοι να κουβαλούν το προσωπικό σας στίγμα, ο πιο εύκολος τρόπος για να πετύχετε κάτι τέτοιο είναι να κατασκευάσετε ή να γράψετε πρωτότυπο υλικό.

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να επιλέξετε να δουλέψετε σε ένα εντελώς δικό σας βίντεο (περίπου 1 λεπτού). Σε αυτήν τη περίπτωση θα χρειαστεί να έρθετε σε επαφή με τον διδάσκοντα ώστε να διασαφηνιστεί ότι η κινούμενη εικόνα και ο βαθμός δυσκολίας εμπίπτούν στα πλαίσια της εργασίας.

Τι θα παραδώσετε

... ένα συμπιεσμένο αρχείο με το ονοματεπώνυμό σας, τον αριθμό μητρώου και την κατάληξη -3 που να περιέχει

Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή υπάρχουν εδώ.

Πώς θα βαθμολογηθείτε