Εργασία 2 | Ηχοληψία | Επιλογή Εργασίας

Επιλέξτε ένα μόνο από τα ακόλουθα:

A. Παρουσίαση θέματος | ομαδική εργασία 3 ατόμων

Διαμορφώστε μία ομάδα 3 ατόμων, επιλέξτε ένα από τα θέματα της επόμενης λίστας, ερευνήστε το και παρουσιάστε το στην αίθουσα σύμφωνα με το πρόγραμμα:

13/12
1. Ψυχοακουστική: Η ανθρώπινη αντίληψη του ήχου
2. Πρακτικές τεχνικές ηχογράφησης στον κινηματογράφο
3. Στερεοφωνικά συστήματα
4. Η συμπεριφορά του ήχου στον χώρο

20/12
5. Η ανθρώπινη αντίληψη του ήχου στον τρισδιάστατο χώρο
6. Συστήματα surround sound
7. Game Audio: Η διαδικασία παραγωγής του ήχου στα βιντεοπαιχνίδια
8. Binaural audio για αναπαραγωγή μέσω ακουστικών

10/1
9. Βασικές αρχές σχεδιασμού ήχου για animation
10. GamePlay: Η λειτουργία του ήχου στα βιντεοπαιχνίδια
11. Ambisonics για surround sound
12. Foley

μέγιστος αριθμός παρουσιάσεων: 12

Όταν κατασταλάξετε στο θέμα σας συλλογικά, ο/η εκπρόσωπος της ομάδας θα πρέπει να συμπληρώσει τα ονόματα των συμμετεχόντων σε αυτήν τη φόρμα και να στείλει ένα email επιβεβαίωσης.

Μπορείτε επίσης να προτείνετε το δικό σας θέμα εκτός λίστας, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον διδάσκοντα για να αποσαφηνιστεί ο τίτλος, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι το θέμα εμπίπτει στα πλαίσια του μαθήματος.

Κάθε παρουσίαση διαρκεί έως 25 λεπτά και ακολουθούν 5 λεπτά με ερωτήσεις και συζήτηση στην τάξη.

Υποστηρικτικό υλικό (στα αγγλικά) για τις παρουσιάσεις θα βρείτε εδώ.

Κάποιες ιδέες

Τι θα παραδώσετε

Τίποτα, η αξιολόγηση θα γίνει κατά την παρουσίαση μέσα στην αίθουσα βάσει των βαθμολογικών κριτηρίων.

Πώς θα βαθμολογηθείτε

70% Περιεχόμενο

30% Παρουσίαση / Κατανόηση

Β. Ηχογράφηση & επεξεργασία του ήχου για κινούμενη εικόνα ή ραδιοθέατρο | ομαδική εργασία 4 ατόμων

Διαμορφώστε μία ομάδα 4 ατόμων και δημιουργήστε το soundtrack του ήχου για μια κινούμενη εικόνα (ντοκιμαντέρ, ταινία, video art, animation, κ.λπ.) ή για ένα ραδιοφωνικό θέατρο. Η συνολική διάρκεια του soundtrack θα πρέπει να είναι μεταξύ 3 - 4 λεπτών και θα πρέπει να περιλαμβάνει ηχογραφήσεις πεδίου και φωνών. Το «συνεργείο ήχου» αποτελείται από 4 (ή 3) τεχνικούς, που μπορούν να εναλλάσσονται, στους ακόλουθους ρόλους: χειριστής μικροφώνου boom, χειριστής εγγραφέα, εκφωνητής με τη χρήση μικροφώνου lavalier, (camera-woman).

Θα χρειαστεί να δανειστείτε ένα μικρόφωνο boom, έναν εγγραφέα με ακουστικά, και ένα μικρόφωνο lavalier (προαιρετικά και μία κάμερα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα). Ο δανεισμός μπορεί να γίνεται κάθε Τρίτη στο τέλος του μαθήματος και η επιστροφή αντίστοιχα μετά από μία εβδομάδα. Έως 2 ομάδες τη φορά μπορούν να κάνουν χρήση αυτών των μηχανημάτων.

Με το πέρας τον ηχογραφήσεών σας θα χρειαστεί να δουλέψετε από κοινού προκειμένου να συγχρονίσετε τον ήχο στην εικόνα, να βελτιώσετε την ποιότητα των αρχικών ηχογραφήσεων μέσα από στοχευμένη επεξεργασία σήματος (αποθορυβοποίηση, φασματική ισορροπία, στάθμιση δυναμικής, κ.λπ.) και να μιξάρετε το soundtrack με προσοχή. Η ποιότητα της εικόνας δεν αποτελεί βαθμολογικό κριτήριο (παρότι είναι καλό να είναι προσεγμένη) Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι η ποιότητα των ηχογραφήσεων, η μίξη του ήχου και ο σωστός συγχρονισμός.

Παράδοση & Παρουσίαση 10 λεπτών: 17/1 την ώρα του μαθήματος

μέγιστος αριθμός ομάδων: 6

Τι θα παραδώσετε

... έναν φάκελο με τα ονοματεπώνυμά σας με λατινικούς χαρακτήρες και την κατάληξη -2 που να περιέχει:

Η παράδοση γίνεται την ώρα του μαθήματος μέσω USB-drive.

Πώς θα βαθμολογηθείτε

Γ. Δημιουργία ηχητικής βιβλιοθήκης για κοινή χρήση | ατομική ή ομάδα 2 ατόμων

Κατασκευάστε μία βιβλιοθήκη ηχογραφώντας τις δικές σας ηχητικές πηγές. Η βιβλιοθήκη θα πρέπει να αποτελείται από 60 έως 180 ξεχωριστά αρχεία ήχου τα οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε συνολική διάρκεια τα 10 λεπτά.

Ενδεχομένως αυτό το άρθρο στα αγγλικά να σας φανεί χρήσιμο. Αν θέλετε κατεβάστε αυτήν τη βιβλιοθήκη ήχων για να πάρετε μία ιδέα.

Υπάρχει η δυνατότητα να δανειστείτε έναν φορητό εγγραφέα με μικρόφωνο (αν δεν έχετε). Ο δανεισμός μπορεί να γίνεται κάθε Τρίτη στο τέλος του μαθήματος και η επιστροφή αντίστοιχα μετά από μία εβδομάδα. Έως 2 φοιτητές τη φορά μπορούν να δανείζονται από έναν εγγραφέα.

Παράδοση 16/1, 23:59 

Παρουσίαση 10 λεπτών: 17/1 την ώρα του μαθήματος

Σημείωση: Η βιβλιοθήκη που θα κατασκευάσετε θα φυλαχθεί σε κοινό φάκελο με σκοπό τη μελλοντική της χρήση από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος για το μάθημα του Σχεδιασμού Ήχου. Μπορείτε να επιλέξετε τους όρους χρήσης διαλέγοντας μία άδεια creative commons. Αν δεν επιθυμείτε κάτι τέτοιο μπορείτε να στείλετε ένα email στον διδάσκοντα προκειμένου να εξαιρεθεί η δουλειά σας από τη βάση δεδομένων.

Τι θα παραδώσετε

... ένα συμπιεσμένο αρχείο με τα ονοματεπώνυμά σας με λατινικούς χαρακτήρες και την κατάληξη -2 που να περιέχει:

Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή εργασιών υπάρχουν εδώ.

Πώς θα βαθμολογηθείτε